Telefónica encén la seua xarxa de 5G a Gandia

• Els ciutadans i les empreses de la ciutat ja poden connectar-se a la xarxa mòbil de cinquena generació que Telefónica ha desplegat a Gandia.

• La xarxa 5G impulsarà el desenvolupament de ciutats intel·ligents permetent resoldre problemes com el trànsit o augmentant la seguretat pública.

• Diana Morant: “El 5G ja és ací i possibilitarà fer un gran pas en les telecomunicacions que beneficie a la ciutadania i als sectors productius de Gandia”

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el gerent d’Administracions Públiques de Telefónica en la Comunitat Valenciana, José Manuel Plaza, han presentat hui a Gandia els plans de desplegament de tecnologia mòbil 5G que Telefónica té previst per a la ciutat. En aquest acte han anunciat que Telefónica ja ha encés la seua xarxa 5G a Gandia, per la qual cosa els ciutadans i les empreses de la ciutat ja poden connectar-se a la xarxa mòbil de cinquena generació.

El 5G facilitarà la construcció de ciutats intel·ligents, un factor clau en la transformació de la societat i l’economia, gràcies a l’impacte que exerceix principalment en els serveis d’emergència i en la mobilitat de les ciutats. D’aquesta manera, municipis que compten amb aquesta tecnologia, com és el cas de Gandia, podran resoldre els problemes de trànsit a través del cotxe connectat, augmentar la seguretat pública a través de sistemes d’identificació immediata que alerten a les autoritats de situacions perilloses com a accidents, facilitar el desplegament del IoT -Internet de les coses- per a fer les ciutats més netes i eficients energèticament, o gestionar de manera avançada la infraestructura de la ciutat: des del consum d’energia fins al control d’edificis intel·ligents.

En aquest pla de Telefónica per al desplegament 5G s’inclouen, a més de Gandia, altres 46 municipis de València (en el total de la Comunitat Valenciana sumen 93), que estaran encesos abans de final d’any. El desplegament d’aquesta tecnologia continuarà també en 2021, aconseguint que el percentatge de cobertura i el nombre de poblacions de la Comunitat amb tecnologia 5G continue augmentant.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha destacat que amb aquest anunci Gandia es converteix en una de les primeres ciutats a disposar d’aquesta tecnologia que permetrà una connectivitat ultra ràpida i que té una capacitat per a suportar milions de dispositius. “El 5G ja és ací i possibilitarà fer un gran pas en les telecomunicacions que beneficie a la ciutadania i als sectors productius de Gandia, ja que és una tecnologia que possibilita l’accés a multitud de nous usos més ràpids i amb major capacitat” ha explicat l’alcaldessa. En aquesta línia, Morant ha destacat que Telefónica “és una gran aliada de la nostra ciutat que, després de l’àmplia implantació de la fibra òptica realitzada, no sols continua estenent el servei a barriades com Marxuquera o Marenys de Rafalcaid, sinó que ens manté en el camí per a continuar fent de Gandia una ciutat innovadora amb anuncis com el que hui fem”.

Per part seua, José Manuel Plaza, ha assenyalat que “Telefónica ha sigut la primera operadora a considerar al 5G com una generació diferent en la qual és necessari explorar els nous casos d’ús que habilita en paral·lel al desplegament de la xarxa. Gandia ha sigut des del principi un escenari prioritari per als desplegaments del 5G Telefónica. Hui afermem el nostre compromís amb la societat gandiana amb l’anunci del desplegament d’aquesta tecnologia i esperem estendre’l a més zones de la ciutat pròximament”.

D’aquesta manera, els ciutadans de Gandia poden gaudir ja dels avantatges d’aquesta nova generació de telefonia mòbil que permet una connectivitat ultraràpida, molt baixa latència i capacitat per a connectar a milions de dispositius, de manera que la major part dels nostres objectes d’ús quotidià seran elements connectats entre si i amb nosaltres.

Telefónica palanqueja la xarxa mòbil 5G a Gandia en la seua xarxa de fibra d’alta qualitat amb la major cobertura, de manera que el 5G complementa a la fibra per a tindre la millor navegació en mobilitat. Sobre la infraestructura de desplegament emprada a Gandia i en tota la Comunitat, Telefónica està treballant amb les últimes generacions de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G amb l’objectiu de portar el 5G des del primer moment al màxim de població.

En aquesta primera fase es llança la xarxa 5G amb arquitectura NSA (Senar Estand Alone), per a desplegar la xarxa 5G SA (Estand Alone) quan la tecnologia estiga plenament disponible després de l’estandardització. Així mateix, aquest desplegament inicial està fent ús dels emplaçaments i infraestructures actuals.

Veïns i empreses

Des del punt de vista dels usuaris, gràcies al 5G els clients particulars podran descarregar una pel·lícula en segons o gaudir de retransmissions esportives en directe en les quals l’usuari tindrà una experiència 360é, podent visionar qualsevol angle del partit com si estiguera en la pista. Aquells que siguen aficionats al gaming comptaran amb una experiència en mobilitat similar a la que els aporta la fibra en la llar, és a dir, sense interrupcions o latència. Així, el 5G permetrà jugar en el telèfon mòbil com si s’estiguera en la pantalla de l’ordinador de casa o en una videoconsola.

Per a les empreses, destaquen els serveis de Multiaccess Edge Computing, que ofereixen serveis d’ultra baixa latència i una major capacitat de còmput “a la vora de la xarxa”, a més de serveis com les xarxes privades 5G, el IoT massiu i les comunicacions crítiques a més de la virtualització de la xarxa, que facilita utilitzar els recursos de xarxes de forma més eficaç en funció de les necessitats dels clients.

En aquest sentit, Morant ha volgut contestar a les falses afirmacions que s’han difós afirmant que el 5G pot afectar la salut i ha sigut contundent en afirmar que “el 5G treballa en les mateixes radiofreqüències que altres electrodomèstics que utilitzem diàriament i que ja s’ha demostrat científicament que són innòcues”.

Amb aquest llançament, Telefònica marca una nova fita en la implantació del 5G a Espanya. Fins hui, la companyia ha realitzat més de 12 projectes 5G en col·laboració amb administracions públiques, centres d’investigació i organitzacions com Mobile World Capital, com per exemple en el projecte 5G Connected Car, reconegut com un dels projectes de cotxe connectat més avançats d’Europa.

A més, la col·laboració amb clients en l’aplicació d’aquests casos d’ús 5G ha sigut una prioritat, ja que són ells els que poden contribuir a la definició d’aplicacions que milloren els seus processos i transformen la manera de fer les coses. Grans clients com Seat, TMB, CaixaBank o el FCB entre molts altres.

Fotografia Àlex Oltra

Et Pot Interessar