18.6 C
Gandia
Dimarts, 28 novembre, 2023

Tavernes de la Valldigna possible seu d’un accelerògraf per a obtindre informació de terratrémols

• L’Institut Geogràfic Nacional proposa instal·lar un accelerògraf a Tavernes per a obtindre informació de terratrémols

• L’IGN està buscant noves ubicacions en llocs de major risc de perillositat sísmica

• Josep Llàcer: “La instal·lació d’aquest aparell a Tavernes serà fonamental per a previndre riscos”

L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha proposat a l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna instal·lar un accelerògraf a la localitat per a obtindre informació de terratrémols en llocs pròxims. Ángel Requena, director regional de l’IGN, ha visitat el municipi i s’ha interessat en la ubicació d’aquest aparell, denominat accelerògraf, desenvolupat per l’Institut Geogràfic Nacional i que s’utilitza per a tindre informació sobre terratrémols a través de l’acceleració del sòl.

El representant de l’IGN va explicar en una reunió amb el primer tinent alcalde, Josep Llàcer; la regidora de Medi Ambient, Amparo Bo, i tècnics municipals que l’objectiu és disposar de dades en una zona on no tenen aparells i aconseguir una informació ràpida per als serveis d’emergència amb un instrument de menor cost.

L’accelerògraf genera mapes de sacseig que denominen shake maps, amb una tecnologia de sistemes de microelectrònica gràcies a una targeta dissenyada a l’Observatori Astronòmic de Yebes (Guadalajara) i que envia la informació al Centre de Recepció de Dades de Madrid. Allí s’encarreguen de rebre les dades, fer un càlcul automàtic de l’acceleració i la intensitat dels moviments sísmics i elaborar una representació en temps real del mapa de sacseig.

En l’actualitat, l’Institut Geogràfic Nacional té instal·lats al voltant de 100 aparells i estan buscant noves ubicacions en zones de major risc de perillositat sísmica. A hores d’ara n’hi ha quatre a València, tres a la presa de Tous i a les localitats de Xàtiva, Ontinyent i Crevillent.

El primer tinent d’alcalde, Josep Llàcer, ha destacat que l’interés de l’Institut Geogràfic Nacional és una notícia “molt positiva per a Tavernes de la Valldigna” i ha agraït aquesta predisposició de l’IGN per a ubicar un accelerògraf a la localitat. “L’Ajuntament treballarà de manera coordinada amb l’Institut Geogràfic Nacional, al qual ja hem proposat i mostrat una ubicació que podria ser del seu interés per a col·locar aquest aparell, que serà fonamental per a la prevenció de riscos”, ha apuntat Josep Llàcer, que ha afegit que, a més, aquest accelerògraf “servirà per a tindre una millor prevenció per a afrontar possibles actuacions d’emergència”.

Cal recordar que Tavernes de la Valldigna està en una zona de risc sísmic i un dels grans terratrèmols dels quals es tenen registres en la península Ibèrica es va produir a la localitat l’any 1396.

Articles relacionats