14 C
Gandia
Dilluns, 5 desembre, 2022

Tasta Gandia presenta ‘La Quinzena de l’Albergínia Llistada’

· 23 restaurants de Gandia, s’han sumat a aquesta iniciativa i desenvoluparan una elaboració on la protagonista serà l'”Albergínia Llistada de Gandia”

· Aquesta és la primera acció que es llança des de Tasta Gandia en la qual es vol reivindicar el producte i reivindicar-lo com a part del patrimoni de la Safor

· L’objectiu és crear una marca al voltant de l’albergínia llistada per convertir-la en un producte reconegut en l’àmbit nacional, que es produïsca i siga demandada.

El regidor delegat de Turisme, Vicent Mascarell, acompanyat pel xef Manuel Alonso i el president de DestíSaforJose Manuel Navarro, han comparegut en roda de premsa per presentar la quinzena de l’Albergínia Llistada de Gandia, unes jornades gastronòmiques que tindran lloc de l’11 al 27 de juny a la capital de la Safor i que s’emmarquen dins de la iniciativa Tasta Gandia destinada a reivindicar els recursos gastronòmics endògens del territori i la potenciació culinària de la destinació amb accions de difusió i promoció de la cultura gastronòmica de la Safor.

D’aquesta manera, i tal com s’ha explicat en la roda de premsa, un total de 23 restaurants de Gandia s’han sumat a aquesta iniciativa i desenvoluparan una elaboració on la protagonista serà l’Albergínia Llistada de Gandia. “Amanida tèbia d’albergínia”, “Albergínia en 3 textures”, “Albergínia Viatgera”, “Albergínia a la flama amb crema de formatge de cabra i bresca de Mel” són alguns exemples dels plats que es podran degustar durant els pròxims 15 dies als restaurants adherits. Tota la informació està disponible a www.tastagandia.com i les xarxes socials del projecte.

Tal com ha explicat Vicent Mascarell, “Aquesta és la primera acció que es llança des de Tasta Gandia en la qual es vol reivindicar l'”Albergínia Llistada de Gandia” i reivindicar-la com a part del patrimoni de la Safor, donant suport als agricultors locals a recuperar el seu cultiu i potenciant el seu valor gastronòmic entre professionals i públic general”.

Per la seua banda, Manuel Alonso ha assenyalat que la varietat “Llistada de Gandia” destaca pel seu color brillant amb ratlles blanques, és ric en antioxidants i molta quantitat de fibra. “La nostra intenció és unir a tota la comarca amb aquest producte. Aquestes jornades ens permetran exposar-la, potenciar seues característiques perquè tots els que ens visiten la coneguen. És un producte que ha vingut per quedar-se i ens permetrà ajudar a la producció ecològica a la zona”

Finalment, Jose Manuel Navarro, ha qualificat aquesta iniciativa com un repte. “Durant aquests quinze dies podrem trobar l’albergínia cuinada de 23 formes diferents. Esperem que tota la ciutadania i les persones que ens visiten puguen gaudir d’aquestes receptes”.

Recepció a alcaldia

Previ a la roda de premsa, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant acompanyada pel regidor delegat de turisme, Vicent Mascarell, han rebut al despatx d’alcaldia a Manuel Alonso i a Jose Manuel Navarro qui han explicat a Morant les característiques del projecte Tasta Gandia i les jornades que hui s’inicien.

L’alcaldessa ha felicitat a totes les parts implicades per la iniciativa i ha afirmat que “projectes com aquest ajuden a fer valdre la qualitat del nostre sector gastronòmic potenciant els productes de la zona i de proximitat. Estic segura que iniciatives com aquesta es tornaran a reeditar i seran estudiades per altres municipis”.

Taula Rodona

En aquest context es va celebrar el passat dimarts 8 de juny una taula debat en què van intervindre els xefs Manuel Alonso i Chema Soler, l’agricultor Cento Borrull i Lola Terol, professora de la Universitat Politècnica de València. Els assistents, entre els quals es trobaven els 23 restaurants de Destisafor que s’han sumat a aquesta iniciativa, han tingut l’oportunitat d’apropar-se més a aquesta fantàstica hortalissa i conéixer de primera mà la seua història, cultiu i valor gastronòmic.

La primera intervenció va ser de la mà de Lola Teruel, professora del grau en turisme i doble grau de turisme i ADE de la Universitat Politècnica de València, en la que va proporcionar les claus per construir un full de ruta perquè un producte com l’Albergínia Llistada passe a ser part de la identitat i dels béns patrimonials de la Safor. Va destacar la necessitat de documentar, construir un relat i dotar-lo d’atributs socials, històrics i nutricionals, per al que és imprescindible comptar amb la implicació de diferents agents com l’administració, els cuiners, agricultors, el sector educatiu i consumidors tal com succeeix en aquest projecte.

Per la seua banda l’agricultor Cento Borrull va reivindicar el paper fonamental de l’horta en la conservació i recuperació dels productes tradicionals del territori. La importància de potenciar el consum del producte de temporada als restaurants. Es va mostrar entusiasmat per aquesta iniciativa com primer pas per donar visibilitat a la feina que es fa al camp i va compartir amb els assistents els orígens i les particularitats de l’Albergínia Llistada de Gandia. Va remarcar la importància de la sostenibilitat, el cultiu ecològic i el creixement natural dels aliments perquè puguen absorbir correctament els nutrients de la mare terra.

Els xefs Manuel Alonso i Chema Soler van donar la seua visió gastronòmica sobre aquesta hortalissa. El xef Michelin va comentar: “la Llistada de Gandia és molt diferent de l’albergínia convencional tant en sabor, matisos, textura i a més no té aquest punt picant”, va destacar la màgia de transmetre al client, al consumidor o al turista la història del producte per potenciar l’arrelament cultural. El seu objectiu des de l’inici de Tasta Gandia és crear una marca al voltant de l’albergínia llistada per convertir-la en un producte reconegut en l’àmbit nacional, que es produïsca i siga demandada. La seua visió és pujar-la als altars tot i que és conscient que és un camí a llarg termini que han de recórrer entre tots.

Chema Soler del Restaurant Street Food va destacar que “se’ns brinda l’oportunitat de tenir un producte autòcton únic i que no té competència. La nostra missió com restauradors és potenciar a l’albergínia Llistada, transmetre els seus valors i demandar-perquè es conree de manera més extensiva”.

Articles relacionats