21.6 C
Gandia
Diumenge, 19 maig, 2024

Somriures, càntics i esperança en el desembarcament dels migrants de la flota de l’Aquarius

aquarius 2
Dispositiu de voluntaris preparat per a l’arribada dels vaixells.

Les 629 persones de 26 nacionalitats que formen la flota del Aquarius han culminat aquest diumenge la seva arribada al Port de València després de superar una travessia de vuit dies per mar. ‘Esperança del Mediterrani’, el dispositiu d’acolliment dels tres vaixells, ha mobilitzat a 2.300 persones entre voluntaris, sanitaris, policies, traductors i altres efectius.
El navili Orione de l’Armada italiana ha estat l’últim a arribar a València i ha completat així el periple de la flota, que va arrencar dilluns, després que Itàlia i Malta es negaren a rebre als refugiats i el president del Govern, Pedro Sánchez, donara instruccions per al seu acolliment i les autoritats valencianes oferiren València com a port segur.
El desembarcament s’ha perllongat durant més de set hores en un matí de diumenge, des que a l’alba, a les 6.30 hores, es començara a albirar entrant per la bocana del moll 1 del Port el Dattilo de la Guàrdia Costanera d’Itàlia. L’Aquarius, el buc que dóna nom a la flota, li ha pres el testimoni quatre hores després.
L’èxit i la cara més humana de l’operatiu ha quedat emmarcada amb els somriures, càntics i l’ “actitud d’esperança” que s’han trobat els sanitaris que han atès als migrants a bord del vaixell italià Dattilo i l’operatiu que els ha rebut a peu de moll, que han destacat la seva “lliçó de civisme”.
El primer balanç mèdic és positiu, amb la majoria de persones en condicions acceptables malgrat la fatiga de la travessia. Algunes embarassades ja han estat traslladades a hospitals i menors i adults també assistits. Els migrants presentaven a la seva arribada més patologies lleus de l’esperat, la majoria cremades, malestars i afeccions de pell.
Una de les reaccions de la jornada ha estat la del pare Ángel, fundador de Missatgers per la Pau, qui ha celebrat viure “un dia preciós, històric”, però ha recordat que la crisi migratòria segueix: “És cert que hi ha un abans i un després, però segueixen arribant altres refugiats a les costes espanyoles i no estan tan ben atesos”.
L’interès per aquest punt d’inflexió ha traspassat fronteres: més de 600 periodistes de 160 mitjans de comunicació nacionals, països europeus i fins i tot Xina i Estats Units han estat pendents de l’acolliment des de la dàrsena del Port. Els conductors dels autobusos públics de València també han mostrat la seva cara més humana, en oferir-se deu com a voluntaris per transportar a la premsa a l’epicentre en les llançadores.
Un jove de 29 anys de Sudan del Sud ha estat el primer migrant a completar la identificació i examen per part dels policies i sanitaris desplegats en el port de València. El dispositiu continuava a mig dia perquè totes les persones a bord dels vaixells passen aquest procés i s’inicie el procediment d’acolliment, per la qual s’ha ofert a col·laborar França i també ajuntaments de tota Espanya, altres governs autonòmics, associacions, famílies.
En el seu procés d’integració, Creu Roja els ajudarà mitjançant el coneixement de l’idioma i la cultura. Passaran per centres d’acolliment en funció de les seves característiques, amb l’objectiu de respectar l’agrupació familiar i la unitat dels menors. Les dones a bord de la flota reben atenció especial per detectar si han estat víctimes de tracta.
Tots els migrants de la flota de l’Aquarius tindran autoritzada una entrada extraordinària a Espanya per motius humanitaris de 45 dies, una vegada passen els tràmits documentals per part de la Policia. A partir d’aquest moment, estaran tutelats per ONG i per part del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Podran anar a Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) els que es troben en determinades situacions, en funció del que determine l’autoritat judicial.

Articles relacionats