13.7 C
Gandia
Dimecres, 21 febrer, 2024

Simat i Costa Rica intercanvien experiències en biblioteconomia

Lorena Chaves Salgado, professora de l’Escola de Biblioteconomia i Ciències de la Informació de la Universitat de Costa Rica, la major universitat pública del país centreamericà, desenvolupa a la biblioteca pública de Simat un treball d’investigació sobre les activitats complementàries de les biblioteques locals i el seu paper envers la societat en la qual  estan enclavades. A la biblioteca de Simat, dirigida per Lluïsa Palomares, ha trobat un bon exemple de gestió cultural al voltant de la biblioteca que implica un bon grapat de simaters i simateres en cursos, tallers, exposicions, espectacles i accions d’animació a la lectura.

Lorena Chaves no es la primera vegada que intercanvia coneixements amb biblioteques valecianes. De fa quatre anys, a través dels col·legis de bibliotecaris de València i Costa Rica, ha anat desenvolupant una relació contínua d’intercanvis que en aquesta ocasió l’ha portada fins a Simat, on romandrà fins al mes de juny. La seua experiència es traduirà en un treball específic sobre l’aportació de les biblioteques locals a la societat. “Vull saber què podem exportar de la gestió bibliotecària d’ací a Costa Rica”, afirma, i per això anuncia que la biblioteca de Simat no serà el seu únic camp de treball, sinó que durant la seua estada visitarà les biblioteques de diversos municipis valencians.

Lorena Chaves mostra especial interès per les accions d’animació lectora, i aprofita la seua estada a València per adquirir com més material puga millor per difondre’l a Costa Rica mitjançant la seua tasca docent. “Vull buscar una selecció bibliogràfica sobre gestió cultural en biblioteques, i portar-la a Costa Rica, perquè necessitem allà reforçar eixa àrea”, explica. També està capficada en el desenvolupament d’un programa per convertir les biblioteques en plataformes d’envelliment saludable, per donar a la gent gran un servei integral que augmente la seua qualitat de vida des de les biblioteques. A Simat en té un bon exemple, on un nombrós grup de persones majors assisteix de forma habitual a cursos i tallers de tot tipus, com ara els tallers de memòria o alfabetització digital. 

Hi ha diferències en la gestió de les biblioteques ací i allà. Chaves fa en falta la figura del gestor cultural a les biblioteques del seu país, però alhora crida l’atenció sobre l’absència de biblioitecaris escolars a Espanya, una figura que és habitual a Costa Rica. 

Les beques d’estada curta de professors a l’estranger és ben habitual a la Universitat de Costa Rica, on hi ha un departament específic per propiciar els intercavis mitjançant beques que cobreixen les despeses. S’hi dóna molta importància a la formació dels professors, les seues eixides a l’estranger, l’observació i l’intercanvi, i eixa inquietud ha propiciat la presència de Lorena Chaves a Simat. 

Pel que fa a Simat, Lorena Chaves destaca de forma especial “el paper important de la biblioteca pública i el seu treball envers la comunitat. He estat observant coses de la biblioteca de Simat que milloren la vida de les persones, perquè la biblioteca no ha de ser estrictament un lloc de préstec de llibres, sinó un espai d’acollida, on l’usuari és cada cop més exigent”, explica. Destaca també l’oferta complementària d’oci com a forma d’augmentar la xifra d’usuaris de la biblioteca, i defensa que “si la gent s’avorreix no vindrà a la biblioteca”. En aquesta línia, destaca la importància de les associacions locals, com ara les mestresses de casa, per a generar nous usuaris a les biblioteques. “Veig a Simat una biblioteca de portes obertes a la comunitat, y això és important”, afirma, i conclou amb un agraïment “per la cordialitat i amabilitat de les persones d’ací”. 

Articles relacionats