Potries acull el 6 i 7 d’abril les III Jornades de la Lluita Camperola

Potries acollirà enguany els dies 6 i 7 d’abril les III Jornades de la Lluita Camperola, entre el 6 i 7 d’abril, amb les que a Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià commemora el Dia Internacional de la Lluita Camperola (17 d’abril), data de l’assassinat de 19 camperols sense terra que reclamaven el seu accés a la terra i a la justícia, en l’any 1996 en «Eldorado dos Carajás», a Brasil, crim que segueix impune fins avui.

S’organitzen al voltant d’aquesta data, centenars d’activitats que han estat recollides pel moviment internacional de «La Via Camperola» (LVC) en un mapa a tot el món. Aquest moviment internacional contínua denunciant la seva oposició a l’expropiació de terres a camperols i camperoles per part d’Estats i grans empreses transnacionals, i el comerç de la naturalesa i dels béns comuns que està provocant el desallotjament de comunitats senceres a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. No obstant això, la realitat de l’acaparament de terres no és només un procés als països del Sud sinó que també és una greu problemàtica a Europa que es documenta en l’Informe de «FIAN Internacional», on es presenta el cas d’Andalusia a Espanya.
Al seu torn, LVC denuncia un sistema alimentari que està sent ocupat progressivament pel capital transnacional, expulsant a l’agricultura familiar camperola i afectant així greument el dret a l’alimentació i la sobirania alimentària dels pobles.
Programa

DIVENDRES 6 D’ABRIL
20.00 Casa de la Cultura. Presentacicó del llibre «Pedra i calç. Una història sobre els artesans de la pedra», del col·lectiu Pedra i Calç. 
Es tracta d’un treball d’aproximació al treball de la pedra en sec i l’elaboració de la calç en la Vall d’Albaida i comarques properes. Pretén ser un homenatge als nostres avantpassats i actuals treballadors de la pedra i de la calç. Les imatges i els text són obra de diferents autors, col·lectiu Pedra i calç, que de forma desinteressada han aportat el seu esforç per anar fent realitat aquest projecte.

21.30 Sopar de Pa i Porta.

DISSABTE 7 D’ABRIL
10.00 Plaça de l’Ajuntament. Ruta interpretativa pel riu Serpis i reconeixement de les plantes mengívoles a càrrec de l’ambientòleg Ismael Aznar i l’educador ambiental Ausiàs Jordà. 
Duració 2 hores. Dificultat: baixa, apta per a tot tipus de públic. 

14.00 Plaça del País Valencià.
Dinar popular a càrrec de la Comissió de Festes: Calçotada i coques de dacsa. 

18.00 Casa de la Cultura. Taula redona: Saviesa rural, caminant cap a la sobirania. 

Els participants a la taula redona són:

EDILBERTO DAZA
Líder camperol colombià defensor de Drets Humans, membre de la Fundació DHOC.
Daza és un líder camperol de la regió del Meta i El Guaviare de Colòmbia, on porta més de 30 anys treballant per la defensa dels drets humans i la permanència al territori, amb una vida digna i amb justícia social. A causa d’aquesta tasca ha estat amenaçat de mort i desplaçat forçosament per grups paramilitars.
El problema de la terra a Colòmbia ve de molt lluny, i des de les zones rurals i les organitzacions camperoles s’ha lluita per una Reforma Rural Integral que oferís a la població que viu a la zona rural una vida digna.
Actualment, tot i haver firmat un Acord de Pau entre el Govern de Colòmbia i les FARC-EP, la població camperola segueix sent perseguida i descuidada pel Govern
Tot i així les organitzacions camperoles segueixen lluitant i posant tot el seu coratge i amor per mantenir les tradicions agrícoles i els principis camperols. Es vol tornar al camp i recuperar la vocació per la terra i exigir el compliment dels acords pactats amb el Govern.

ONA ORRA PRAT
Voluntària com acompanyant internacional a Colòmbia a líders/eses camperoles defensors/es de Drets Humans amb International Action for Peace (IAP)
IAP i les seves voluntaris/es a Colòmbia, realitzen acompanyament internacional per a la protecció dels liders/eses camperoles, per a que puguin desenvolupar la seva tasca de lluita per els drets humans i la millora de les condicions de vida en les zones rurals de Colòmbia sense ser amenaçats, assassinats o desapareguts.
IAP no ingereix en la tasca que fan les organitzacions camperoles, sinó que busca oferir un espai de seguretat per a que aquestes puguin desenvolupar els seus projectes, al mateix temps que els hi dona suport a través de la incidència política a nivell internacional.

Et Pot Interessar