16.6 C
Gandia
Dimecres, 22 març, 2023

Setmana de la Ciència Gandia 2021

  • El Campus de Gandia aposta per la divulgació científica i la participació a fi d’involucrar a la societat activament en la ciència, la tecnologia i la innovació
  • Del 8 al 12 de novembre, es realitzaran diverses activitats de caràcter científic i divulgatiu, tallers i conferències

1 Cartel Semana de la Ciencia 2021 Per cinqué any consecutiu, el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), el CEIC Alfons El Vell i la Universitat de València (UV) col·laboren en la Setmana de la Ciència. Es tracta d’una iniciativa destinada a fomentar l’interés per la ciència, la tecnologia i la innovació, i a facilitar el seu acostament a la ciutadania, especialment entre la població juvenil. Per a això, s’han programat diverses activitats, tallers i conferències, que se celebraran entre el 8 i el 12 de novembre.

 

 

Inauguració de la Setmana de la Ciència i del mural dedicat a Ana Ramos

El dilluns, 8 de novembre, s’inaugurarà la Setmana de la Ciència amb la presentació del mural dedicat a Ana Ramos, obra de l’artista urbà Flug. Serà a les 12.00 hores, en el Laboratori d’Organismes I del Campus de Gandia, que a partir d’aqueix moment prendrà el nom de la científica.

Després de cursar Ciències Biològiques a Granada, Ramos va treballar en l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO). Al costat de tres companyes més, va participar en la primera expedició espanyola al continent gelat en 1986 i des de llavors, al llarg de més de 20 anys, va coordinar un projecte per a l’estudi de la biodiversitat dels fons marins de l’Antàrtida Occidental. Paral·lelament, va treballar en la gestió de les pesqueres profundes del nord-oest africà i, al costat del seu equip, va ser pionera a introduir l’estudi del bentos de manera sistemàtica en aquests països.

 

En 2019 es va jubilar com a científica de l’IEO, però en l’actualitat continua el seu treball com a investigadora col·laboradora en la Universitat de Vigo.

Tallers de sensibilització ambiental

La nova edició de la Setmana de la Ciència inclou quatre tallers dirigits pel professor Víctor García i impartits per alumnat del Grau en Ciències Ambientals que s’imparteix al Campus de Gandia. Destinats a estudiants d’educació primària, aquests tallers tenen l’objecte de potenciar el desenvolupament d’una consciència ambiental a través de l’experimentació científica:

  • El futur importa! (dimarts 9 de novembre)
  • Aprén a reciclar amb La Patrulla Canina! (dimecres 10 de novembre)
  • Som el que mengem! (dijous 11 de novembre)
  • El futur s’esgota, cuidem el planeta! (divendres 12 de novembre)

Els tallers es realitzaran en els exteriors del centre universitari, complint amb les mesures sanitàries enfront del SARS-CoV-2.

Conferències a la Casa de la Marquesa de Gandia

D’altra banda, també durant la Setmana de la Ciència tindran lloc quatre conferències sobre temes d’interés científic i tecnològic oferides per personal expert en la matèria.

“30 anys estudiant la biodiversitat marina”, entre Àfrica i l’Antàrtida, a càrrec d’Ana Ramos Martos, de la Universitat de Vigo (dilluns, 8 de novembre)

“Què fa un rar com jo en un lloc com aquest? Com ens afecten en el dia a dia les malalties minoritàries”, a càrrec de Daniel Pellicer, *biotecnólogo especialitzat en biomedicina (dimarts, 10 de novembre)

“L’univers fosc: de què està fet el 95% del cosmos?”, a càrrec d’Alberto Aparici, responsable de divulgació en l’Institut de Física Corpuscular (CSIC/UV) (dimecres, 11 de novembre)

“De la grip espanyola a la COVID-19, un segle entre dues pandèmies”, a càrrec d’Antoni *Arlandis i Francesc *Deves (dijous, 11 de novembre)

Les xarrades es realitzaran a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós de Gandia, a les 19.30 hores.

Exposició a la Biblioteca Campus Gandia-CRAI

A més, amb motiu de la Setmana de la Ciència i la inauguració del mural dedicat a Ana Ramos, s’ha programat una exposició sobre oceanografia. La mostra romandrà oberta al públic durant tot el mes de novembre en el vestíbul de la Biblioteca Campus Gandia-*CRAI i podrà visitar-se digitalment en https://bibcraigandia.blogs.upv.es/

Cal recordar que, la Setmana de la Ciència de Gandia 2021 compta amb el patrocini de la Càtedra Gandia Turisme Intel·ligent i la Càtedra *IVIO, i la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia, entre altres institucions.

Articles relacionats