20.5 C
Gandia
Dimarts, 4 octubre, 2022

Sanitat regula l’alimentació amb llet materna a les escoles infantils

– Es tracta d’una sèrie de recomanacions per a conservar i transportar la llet, així com perquè el personal educador li la done al bebé

– S’aconsellen tants biberons com preses hi haja previstes i que estiguen perfectament identificats amb el nom i cognoms del/la lactant

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dictat un protocol amb recomanacions sobre l’alimentació amb llet materna a les escoles infantils. L’objectiu és promocionar la lactància materna, sobretot en els primers mesos de vida, preservant sempre les condicions d’higiene i valors nutritius, i garantint que cada bebé siga alimentat només amb llet de la seua pròpia mare.

“El protocol posa en negre sobre blanc una sèrie de recomanacions i mesures dirigides tant a les mares com a les escoles. Hui dia, els centres decideixen, segons les seues possibilitats i de manera coordinada amb els pares, si la dona acudeix a l’escola per a donar el pit, si es trau la llet i el personal educador li la dona al bebé o, si per contra, s’interromp la lactància, que és el menys desitjable. A partir d’ara, compten amb una guia que estableix com fer-ho, oferint garanties de seguretat per a totes dues parts en benefici del lactant”, explica la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro.

Respecte a la conservació, el document indica que s’han d’emprar bosses o biberons dissenyats específicament per a mantindre fresca o congelada la llet i que, a l’hora de portar-la a l’escola infantil, s’ha d’usar una nevera portàtil amb acumuladors de fred.

A més, cal entregar en el centre tants biberons com preses hi haja previstes, i han d’estar perfectament identificats amb la data de consum, així com amb el nom i cognoms del/la lactant.

Una vegada en el centre, la llet s’ha de conservar en refrigerador i abans de donar-li al bebé, cal calfar-la a temperatura ambient o submergint el recipient que la conté en un altre amb aigua calenta, fins que aconseguisca els 36 °C, que és la temperatura amb la qual ix del cos de la mare. La llet materna no s’ha de bullir, ni calfar en microones per a evitar el risc de cremades.

El protocol annexa un document d’autorització d’administració de llet materna que les famílies han d’emplenar. L’Escola Infantil, davant qualsevol dubte sobre l’estat de la llet rebuda, pot exercir el seu dret a no acceptar la seua custòdia, així com sol·licitar ajuda als professionals de Salut Pública.

L’Organització Mundial de la Salut recomana la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos de vida i, després, combinar la lactància juntament amb alimentació variada que la complemente fins a, almenys, dos anys de vida pels avantatges que té tant per a la mare com per al bebé.

Articles relacionats