15.7 C
Gandia
Dilluns, 27 març, 2023

Sanitat redueix en 21 dies la demora per a una intervenció quirúrgica en la Comunitat Valenciana

– Quasi 15.000 persones han eixit de la llista d’espera en ser operades

La llista d’espera per a sotmetre’s a una operació quirúrgica continua disminuint en la Comunitat Valenciana. El mes de maig, els dies de demora s’han reduït respecte a abril, i són més les persones que ha eixit de la llista d’espera quirúrgica perquè ja han sigut intervingudes.

La demora estructural es va situar al tancament del mes de maig en 106 dies, mentre que el mes anterior eren 127, amb el que s’ha reduït en 21 dies (-16,5%). Aquesta disminució, de maig respecte a abril, s’adverteix en totes les especialitats i en pràcticament tots els departaments de salut.

La millora s’associa a la disminució de la càrrega assistencial provocada pels efectes de la COVID-19, que ha permés “reprendre l’activitat quirúrgica i retornar la llista d’espera als nivells previs a la pandèmia”, com ha explicat la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés.

A més, s’ha incrementat la quantitat de persones que ha eixit de la llista d’espera, tant per sotmetre’s a una intervenció programada en el sistema públic (representen el 47% de les eixides), com per derivació al Pla de Xoc (17%). En termes absoluts, aquesta variable ha millorat 27,5 punts percentuals perquè 14.845 pacients que esperaven una operació ja han passat per quiròfan.

D’altra banda, maig es va tancar amb 59.824 persones en llista d’espera (enfront de les 61.387 d’abril). D’aquestes 59.824 persones, més de la meitat estava pendent d’una intervenció per patologia menor. Per especialitats, Oftalmologia i Traumatologia representaven el 51% de totes les sol·licituds actives (principalment, operacions de cataractes o hèrnies).

De fet, una de les patologies més importants en la llista d’espera quirúrgica són les cataractes, i la demora al maig era de 54 dies, enfront dels 71 del mes anterior i els 128 de maig de 2020. Per part seua, les intervencions d’Hallus Valgus i pròtesis de genoll van reduir la demora en 23 i 36 dies respectivament.

A més, al maig es va reduir significativament el nombre de persones que estaven en els trams de major espera.

La secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària considera que aquestes dades “posen de manifest que el pla de recuperació que s’està duent a terme, amb gran esforç per part de tots els departaments de salut, està permetent la reducció tant de la demora com del nombre de pacients“.

Articles relacionats