14.2 C
Gandia
Diumenge, 4 desembre, 2022

Sanitat notifica 10 casos adversos per cada 1.000 dosis administrades de vacuna

– Els inconvenients més freqüents es donen després de la segona dosi i són dolor en la zona de la injecció, cefalea o esgarrifances

– En la Comunitat Valenciana no s’han identificat reaccions adverses a les vacunes diferents de les observades en els assajos clínics

La Comunitat Valenciana no ha identificat cap reacció adversa a les vacunes contra la COVID fins ara desconeguda o que puga ser motiu de preocupació. Els esdeveniments més sovint notificats són febre, dolor en la zona d’injecció, cefalea, marejos, nàusees o diarrea.

En termes generals, la taxa d’esdeveniments adversos notificats per a les tres vacunes que s’estan inoculant en la Comunitat Valenciana se situa en 10 incidents per cada 1.000 dosis.

El sistema de farmacovigilància valencià monitora de manera permanent el procés de vacunació i, de moment, no ha identificat reaccions adverses diferents de les indicades pels laboratoris en els prospectes de les vacunes.

Fins hui, sense diferenciar entre les tres vacunes que s’estan administrant, s’han notificat en la Comunitat Valenciana 8 esdeveniments adversos per cada 1.000 primeres dosis administrades (12 notificacions adverses per cada 1.000 segones dosis).

Les vacunes que s’estan utilitzant en la Comunitat Valenciana són les de PfizerBiontech, Moderna i Astrazeneca. Les tres són igualment vàlides per a protegir contra la infecció i, per si sobrevinguera algun dels efectes adversos referits en el prospecte, el procés de vacunació no conclou amb la burxada.

La persona recentment vacunada sempre roman en observació almenys 15 minuts. El temps és variable perquè abans de l’administració de la vacuna, el personal facultatiu s’entrevista amb ella i li pregunta sobre patologies prèvies, reaccions al·lèrgiques conegudes, contactes o contagis COVID. En funció de les respostes, es determina si el candidat o la candidata és apta per a rebre la vacuna i quin risc existeix que puga desenvolupar reaccions adverses. A més perill, més temps d’observació postvacunació.

Abans de rebre la vacuna, també es comunica al candidat o candidata que totes les vacunes protegeixen de la infecció, però que no poden causar-la perquè manquen de capacitat infectiva, així com que la vacunació reduirà la probabilitat d’emmalaltir greument i de morir, però que ell o ella haurà de continuar amb les mesures preventives per a reduir la transmissió.

Els possibles efectes adversos solen ser lleus i de duració breu

L’equip mèdic també informa de possibles inconvenients perquè la vacuna, com tots els medicaments, pot produir efectes adversos, que solen ser més freqüents després de la segona dosi. No sempre apareixen i quan es donen, la majoria són lleus i de duració breu.

Els més habituals són dolor en el lloc de la injecció, sensació de cansament, mal de cap, febre, esgarrifances o dolor articular. Excepcionalment s’han registrat casos d’anafilaxi (reacció al·lèrgica greu) en persones amb antecedents i totes es van recuperar amb l’administració d’adrenalina.

Articles relacionats