Sánchez anuncia una reforma de la Constitució per a acabar amb els aforaments

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha anunciat este que l’Executiu va a proposar al Parlament una reforma de la Constitució per a acabar amb els aforaments.

Durant un acte en la Casa d’Amèrica en el qual el cap de l’Executiu està fent un repàs dels primers cent dies de Govern, ha explicat que aquesta reforma «entrarà en vigor en tan sols 60 dies des que s’anuncie la seua tramitació en el Congrés dels Diputats».

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha demanat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que aprofite la reforma constitucional que ha anunciat aquest dilluns sobre els aforaments per incloure en la Carta Magna el dret d’autodeterminació dels pobles.

«Si la Constitució Espanyola es pot modificar d’urgència per fer això, que aprofiten i hi introduisquen també el dret d’autodeterminació que és de consens entre la ciutadania de Catalunya», ha dit en roda de premsa.

Vilalta ha precisat que el seu partit considera que amb l’actual Constitució ja seria possible celebrar legalment un referèndum d’independència, però ha demanat que, atès que Sánchez planteja canvis, servisquen també per fer «explícit» el dret d’autodeterminació en la Llei Fonamental.

Per la seua part, Podemos ha mostrat el seu suport a la reforma, alhora que ha assenyalat que aquesta mesura ha d’obrir el debat sobre l’aforament del rei emèrit Joan Carles I.

En roda de premsa després del Consell de Coordinació de Podemos, la portaveu, Noelia Vera, ha assegurat que la formació «celebra» l’anunci i l’acull «amb alegria», però ha obert la porta al fet que aquesta iniciativa servisca per revisar la immunitat que gaudeix la figura del rei emèrit.

«No volem privilegis, tothom ha de ser jutjat per igual i estem en contra dels aforaments. Però a més caldrà veure per què no es pot jutjar el rei emèrit en l’exercici del seu regnat, si va haver-hi casos relacionats amb la corrupció», ha recalcat Vera.

Encara que Podem valora la iniciativa de Sánchez, li ha exigit que s’obri amb «exigència» el debat sobre la reforma perquè siga «més profunda» i toque també assumptes socials.

Finalment, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha acusat el president del Govern de plagiar d’altres partits polítics la proposta d’eliminar l’aforament de diputats i senadors, una idea que no és «original» de Pedro Sánchez. Ha reivindicat que en el programa electoral ‘popular’ ja figurava aquesta mesura.

En roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció del PP, García Egea ha recordat que també s’ha discutit l’assumpte als parlaments autonòmics i que no és res nou, sinó «un plagi» del president, en al·lusió a la polèmica per la tesi doctoral de Sánchez.

Dit això, no ha opinat sobre la proposta del president a l’espera que siga definitiva i el Govern central en precise l’abast. «Per si Pedro Sánchez canvia d’opinió», ha ironitzat el dirigent ‘popular’.

Et Pot Interessar