22.4 C
Gandia
Dilluns, 27 juny, 2022

Safor Salut llança una iniciativa per a identificar reptes que ajuden a superar els efectes de la COVID-19

– El Departament de Salut de Gandia, FISABIO, el Campus de Gandia i FAES s’uneixen per a lluitar contra la COVID-19

Safor Salut, el programa de cooperació que uneix les capacitats científiques, tecnològiques, administratives i empresarials del Departament de Salut de Gandia a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), llança una acció focalitzada d’identificació de reptes que ajuden a superar la situació d’emergència sanitària causada per la COVID-19, o altres reptes sanitaris.

Segons fonts de Safor Salut, la investigació i innovació sanitària estan sent crucials i ho continuaran sent a mitjà i llarg termini. Per aquest motiu, Safor Salut vol promoure la cooperació entre empreses, sector sanitari i universitat, a través d’una crida a aportar idees, facilitant la seua execució amb la cerca de socis de l’entorn hospitalari, universitari o empresarial. Una vegada aconseguit l’equip, la idea podrà desenvolupar-se amb mitjans propis o bé presentant-la a una convocatòria pública competitiva que, en el cas de la COVID-19, podria sol·licitar-se actualment a l’Institut de Salut Carles III , l’Agència Valenciana d’Innovació (fins al 3 d’abril), *Caixa-Impulse *COVID-19 (fins al 15 d’abril) i H2020 coronavirus research (hi ha diverses convocatòries obertes).

Per a iniciar el procés, és necessari que les persones interessades completen la fitxa disponible en la web www.gandia.upv.es, aportant la idea relacionada amb l’emergència del COVID-19 o qualsevol altre àmbit de la salut i fer-la arribar a través d’algun dels mails que s’indiquen en la fitxa. Des de Safor Salut facilitaran la cerca de socis.

L’actuació contempla la seua possible continuïtat en 2021, així com l’escalabilitat del programa a altres comarques o regions de la Comunitat Valenciana.

Safor Salut 2020

Safor Salut és un programa de cooperació que uneix les capacitats de tres agents clau en el sistema d’innovació en salut de l’àrea territorial de La Safor i el seu entorn: el Departament de Salut de Gandia a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES).

L’objectiu del projecte és enfortir la cooperació en investigació i innovació entre el teixit sanitari, empresarial i universitari a nivell comarcal, per a determinar les seues necessitats i generar solucions innovadores i noves oportunitats de negoci en el sector de la salut a través de la transferència de tecnologia i coneixement i mitjançant el desenvolupament de metodologies col·laboratives entre els tres actors.

L’estratègia permet identificar les necessitats no cobertes i oportunitats d’investigació, innovació i millora en l’entorn sanitari, així com l’acostament del teixit empresarial al talent que resideix en la universitat; d’aquesta forma es fa possible la transferència al mercat dels resultats obtinguts en investigació i la generació de nous productes i serveis innovadors.

Jornada prevista

Safor *Salut preveu la celebració d’una jornada oberta al públic en la qual es donarà a conéixer el pla de treball i es presentarà l’activitat investigadora actual dels tres agents i els reptes detectats; també es realitzarà un pitching de capacitats i resultats que podrien donar resposta als reptes i es preveu organitzar reunions bi i trilaterals per a la possible posada en marxa de projectes d’investigació o innovació.

La jornada, patrocinada per la Càtedra IVIO, tindrà lloc a l’Hospital de Gandia quan l’emergència sanitària el faça possible. Amb posterioritat a la jornada es realitzaran píndoles i sessions d’innovació sobre tecnologies habilitadores de l’entorn sanitari per a identificar nous projectes d’investigació i innovació.

Naixement de Safor Salut

El projecte Safor Salut, amb gran acolliment entre els agents implicats i els seus professionals, part d’una iniciativa reeixida, el programa Polisabio, basada en la col·laboració entre Fisabio i la UPV i nascuda en 2017. Polisabio ha promogut noves col·laboracions entre investigadors de la UPV i el personal dels Departaments de Salut de la Comunitat Valenciana adscrits a FISABIO, donant lloc a experiències reeixides al llarg de les seues tres convocatòries.

Safor Salut trasllada el model Polisabio a la Safor i incorpora al sector empresarial. La seua presentació va tindre lloc el 12 de juny de 2019 al Campus de Gandia. Diverses empreses van presentar projectes innovadors relacionats amb el sector sanitari des de diferents àmbits: tecnològic, alimentari, tèxtil i d’higiene. Al seu torn, es van exposar casos d’èxit resultants de la col·laboració entre el Campus de Gandia i l’entorn sanitari, com és l’estudi de la contaminació acústica, electromagnètica i lumínica en sales de nounats o el tractament de l’obstrucció de l’artèria central de la retina mitjançant ultrasons, entre altres. A partir d’aquesta jornada es van identificar diverses propostes de col·laboració i en aquests moments s’estan desenvolupant 4 projectes col·laboratius dels tres agents implicats.

Articles relacionats