11.5 C
Gandia
Dimecres, 21 febrer, 2024

Ròtova presentà un estudi sobre la memòria del comtat, de Frederic Barber

Ròtova va presentar el llibre Ascens social i poder senyorial. La memòria del comtat de Ròtova (segles XVII-XX), de Frederic Barber Castellà. L’acte va tindre lloc dissabte 3 de desembre, al pati del Palau dels Comtes de Ròtova, i hi van prendre part la presidenta de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, Assumpta Domínguez, la regidora de l’IMAB de Gandia, Liduvina Gil, el president del CEIC Alfons el Vell, Emili Morant, el codirector de la col·lecció Arxius i Famílies, Jesús E. Alonso, la regidora de Cultura, Isabel Pérez, l’alcalde de Ròtova, Jordi Puig, i el mateix autor. A la cita es va fer un reconeixement als municipis que han format part del comtat al llarg de la història i les persones que han format part del procés de recuperació del fons i de l’estudi.

La publicació, que es pot trobar en llibreries, ha estat editada per l’Editorial Afers, dins de la col·lecció Arxius i famílies. L’Ajuntament de Ròtova n’ha finançat l’estudi i l’edició, que ha comptat amb el copatrocini de l’Arxiu Històric de Gandia i el Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell i la col·laboració de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

L’estudi.

El llibre té dues parts que estan relacionades entre elles. D’una banda, s’analitza l’evolució històrica i el procés d’ascens social de la família del comte de Ròtova que, des d’uns orígens força discrets, va aconseguir un títol nobiliari l’any 1800. D’una altra, es posa a la disposició d’investigadors una completa caracterització de l’arxiu nobiliari del comtat de Ròtova. Malgrat les conseqüències negatives de l’expulsió dels moriscos l’any 1609, aquest fet va suposar una finestra d’oportunitat per a diversos personatges que, utilitzant diferents recursos, es van enriquir, van ocupar parcel·les de poder i van aconseguir distincions nobiliàries. Com ara els descendents de Joan Escrivà, llaurador de la Font d’en Carròs, i els de Josep Faus d’Ador que, al final de la seua vida, havien assolit un sòlid patrimoni i projectaven la nissaga a l’ennobliment.

Articles relacionats