18.9 C
Gandia
Dissabte, 20 abril, 2024

Ròtova impulsa la protecció del seu Patrimoni Històric i Cultural

– Ròtova presenta el Catàleg de Patrimoni en una jornada de participació ciutadana

El passat dissabte 2 de juliol, Ròtova va presentar el Catàleg de Proteccions, en una jornada de participació. Per fer-ho, en primer lloc, es van explicar els objectius de la creació del projecte i posteriorment es van repassar els elements del patrimoni local que destaquen, entre la resta d’edificacions que conformen el paisatge característic del poble.

El nucli històric de Ròtova, tot i que no ha sigut alié al desenvolupisme de les passades dècades, conserva importants mostres de l’arquitectura tradicional de la zona i de la trama urbana del nucli original. Per aquest motiu, el Catàleg de Proteccions de Ròtova naix per analitzar la situació actual urbanística i patrimonial del municipi, per tal de determinar quin ha de ser l’aspecte que es vol conservar al futur i quins elements s’han de protegir, així com establir una regulació que permeta assolir aquest objectiu.

El municipi de Ròtova alberga un vast patrimoni cultural que, si bé roman en la memòria dels seus habitants, resulta poc conegut per la resta de la ciutadania valenciana. En aquesta llista, destaquen edificacions singulars com ara el Palau dels Comtes de Ròtova, declarat Bé d’Interés Cultural, o l’església de Sant Bartomeu, declarada Bé de Rellevància Local. Fora dels límits del nucli urbà perviuen elements singulars com ara el castell de Borró (també declarat Bé d’Interés Cultural), coronant una de les llomes pròximes al poble.

També compta amb un ampli conjunt d’elements relacionats amb l’arquitectura de l’aigua que naix del mateix riu Vernissa o de les diverses fonts que esguiten el municipi i flueix per una xarxa de séquies, basses i aqüeductes, que irriguen les cotes baixes del municipi. D’altra banda, cal fer especial menció a l’apartat arqueològic del patrimoni cultural de Ròtova, on destaquen tota una sèrie d’abrics i coves, algun d’ells declarat Bé d’Interés Cultural, com ara la Cova de les Rates Penades o la Penya Roja, amb importants troballes d’època prehistòrica; o el jaciment de la Sort, associat a una vil·la romana amb especial rellevància històrica i arqueològica.

Durant la xarrada, també es va explicar el sentit de les regulacions a l’hora de fer canvis, per exemple, en les façanes dels edificis, les teulades, etc.; i la importància de reflexionar sobre com volem que siga Ròtova al futur i procedir de forma coherent.

Els assistents també van poder preguntar els seus dubtes als experts i expressar les seues aportacions. La presentació va finalitzar amb un passeig pel poble, on es va poder observar tot allò que exposa durant la xarrada.

L’elaboració del catàleg de proteccions és el primer pas per la conservació del patrimoni cultural de Ròtova, la seua protecció, revaloració i el seu llegat a les generacions futures, i el reforç dels elements que sostenen el caràcter i la personalitat del poble i la seua gent, perquè la riquesa cultural i paisatgística siga un pilar sobre el qual construir el futur d’un lloc ple d’història.

Articles relacionats