26.8 C
Gandia
Dimecres, 6 juliol, 2022

Recuperació del Patrimoni Històric: “La Nevasca de Marxuquera”

– Obres d’acondiciament de la Nevasca-Morabito de Marxuquera

La Regidora delegada de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, acompanyada de l’Arqueòleg Municipal, Joan Negre i del Cap d’Urbanisme, Josep Colomar, van visitar la Nevasca de Marxuquera, i van poder comprovar de primera mà els avanços a les obres que s’hi estan realitzant.

Així, s’hi està introduint una solució de cal i ciment líquid a les escletxes i, posteriorment, s’introdueixen unes grapes que més tard es recobriran amb el mateix tipus de morter tradicional de la construcció. “D’aquesta manera, s’aconsegueix reforçar tota l’estructura i assegurar-se que es mantindrà en les millors condicions per al seu futur ús com a Centre d’Interpretació de la Cova de les Meravelles i la vall de Marxuquera”, ha assegurat Izquierdo.

La troballa d’aquesta construcció es va produir per casualitat, ja que es trobava inaccessible entre el profús bosc mediterrani i que els moviments de terra dels anys 60-70 del segle XX a la recerca de noves parcel·les per a cultiu de la taronja van posar al descobert.

Es tracta d’una una construcció insòlita, de difícil datació. La seua edificació és cilíndrica, composta per una coberta amb una volta de maçoneria d’uns 7 metres de diàmetre i una altura total de 6 metres, amb una xicoteta llanterna. Presenta dues plantes voltades comunicades per una escala. En la planta superior presenta una obertura en el costat aquest. En la part baixa es troba la porta d’accés i finestres de xicotetes dimensions a manera d’espitlleres.

La fàbrica del Morabit és de cudols gruixuts, pedra trossejada per a la volta, i rajola a les portes i finestres, estant declarat com Bé d’Interés Cultural en l’informe de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià i Paisatges Espanyols publicat en el BOE el 13/12/1982.

Articles relacionats