Rato ingressa a la presó amb una petició de «perdó a la societat»

L’expresident de Caja Madrid i Bankia, Rodrigo Rato, ha ingressat en la presó madrilenya de Soto del Real poc abans de les 13.00 hores d’aquest dijous i ho ha fet demanant «perdó a la societat» per les conductes que li han portat fins a allí, un delicte continuat d’apropiació indeguda en l’ús de les anomenades ‘targetes black’.

El que fóra vicepresident del Govern d’Espanya i director gerent del Fons Monetari Internacional s’ha presentat així hores abans que vencera el termini màxim que li va donar l’Audiència Nacional per a ingressar a la presó una vegada el Tribunal Suprem va confirmar la seua condemna el passat 3 d’octubre, i ho ha fet demanant disculpes.

«Accepte les meues obligacions amb la societat, assumisc els errors que haja pogut cometre i demane perdó a la societat i persones que s’hagen pogut sentir afectades i decebudes», ha assenyalat el ja reu a la seua entrada a Soto del Real, per a agrair, a continuació, el suport que ha rebut aquests dies dels seus amics i familiars.

Rato havia sol·licitat al tribunal que li va enjudiciar que suspenguera la seua entrada a la presó fins que Tribunal Constitucional decidisca sobre el recurs d’empara que preveu presentar contra la sentència. No obstant açò, la Secció Quarta de la Sala penal va rebutjar aquesta mesura i va mantindre el termini d’execució, que vencia al final d’aquesta jornada de dijous.

A Soto del Real, la presó escollida, Rato coincidirà amb almenys un altre dels condemnats per les ‘black’ que ja han entrat en la presó, l’ex-secretari d’Estat d’Hisenda Estanislao Rodríguez Ponga. En l’actualitat, es troben en aquest mateix presidi altres ‘coneguts’ d’anticorrupció, com l’extresorer del PP Luis Bárcenas o l’exmarit d’Ana Mato, Jesús Sepúlveda, tots dos condemnats pel cas Gürtel.

Aquesta presó, inaugurada en 1995 i considerada ‘VIP’ en el seu moment per la quantitat d’instal·lacions esportives que disposa, està relativament prop del centre de Madrid (en el quilòmetre 3,5 de la M-609), la qual cosa facilitarà Rato els desplaçaments quan a partir del pròxim 26 de novembre haja d’asseure’s en la banqueta de l’Audiència Nacional per l’anomenat cas ‘Bankia’.

Rato és el cinqué condemnat per les ‘targetes black’ a entrar a la presó, com ja van fer en els últims dies l’esmentat Rodríguez Ponga, l’exdirigent de CC.OO. Antonio del Rey, l’exconseller de Caja Madrid pel mateix sindicat Rodolfo Benito i l’exmembre de la Comissió de Control de la caixa Miguel Ángel Abejón.

La resta tenen de marge fins a la jornada del 26 d’octubre per a presentar-se en un centre penitenciari, excepte l’exconseller de part d’Esquerra Unida José Antonio Moral Santín i l’exconseller de CC.OO. Francisco Baquero, els quals van arreplegar més tard la notificació i tenen fins al 29 d’octubre; i l’ex-vicesecretari d’organització del PSOE Madrileny, Antonio Romero, a qui el tribunal ha donat deu dies a comptar des del 20 d’octubre per motius familiars.

Et Pot Interessar