Rajoy ha preferit la censura abans que regalar-li unes eleccions a Rivera

El Ple del Congrés ha aprovat aquest divendres la moció de censura promoguda pel PSOE contra el president Mariano Rajoy. El candidat a la Presidència del Govern, el socialista Pedro Sánchez, ha reunit 180 vots, superant els 176 mínims que necessita per a convertir-se en el nou cap del Govern, mentre que 169 diputats han votat en contra i una s’ha abstingut.

Qui pitjor ha jugat les seues cartes ha estat Ciudadanos i Albert Rivera, qui confiava en una dimissió de Rajoy que portara a una convocatòria electoral d’ací a un parell de mesos. El PP no li ha donat el gust. Rivera s’ha mogut d’acord amb els seus interessos i pitjor no li ha pogut anar.

Conforme al reglament, la votació de la moció de censura, com ocorre en les sessions d’investidura, és pública i per crida, la qual cosa significa que se’n va nomenant els diputats perquè, posats en peus des del seu escó, diguen el seu vot en veu alta.

L’inici de la votació s’ha determinat per sorteig, i en aquest cas ha començat amb la diputada de Ciutadans Irene Rivera, que en ser anomenat ha dit ‘No’ a Pedro Sánchez.

Després de més de 12 hores de debat repartits en dos jornades, els diputats del Congrés han anat alçant-se per a anunciar el seu vot i, al final, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha informat del resultat.

Així, la candidatura de Pedro Sánchez ha obtingut 180 vots a favor dels 84 diputats del PSOE, els 67 d’Units Podem, els 9 d’ERC, els 5 del PNB, els 9 del PDeCAT, els 4 de Compromís, els 2 de Bildu i un de Nova Canàries, per la qual cosa ha superat en quatre vots els 176 mínims necessaris per a convertir-se en el pròxim president del Govern.

En contra de la moció han votat 169 diputats del PP (134), Ciutadans (32), UPN (2) i Foro Asturias (1), mentre que la diputada de Coalició Canària (CC), Ana Oramas, ha optat per l’abstenció.

La presidenta del Congrés ha llegit el resultat de la votació, que suposa que el líder socialista, Pedro Sánchez, ha obtingut la confiança de la Cambra per a convertir-se en el seté president de la recent història democràtica .

Ara Pastor haurà d’ara traslladar al Rei la decisió del Congrés. A partir d’ara, i segons l’article 114.2 de la Constitució, el Govern de Mariano Rajoy haurà de presentar la seua dimissió al Rei, que ja nomenarà Pedro Sánchez com a nou president. I quan el líder socialista prenga possessió davant Felip VI, haurà de donar a conéixer la composició del seu gabinet perquè es publiquen els nomenaments i els ministres puguen al seu torn prendre possessió.

Oltra recomana a Sánchez prendre exemple del Botànic

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha assegurat que hui «és un dia històric, d’emocions», en el qual es veu com «aquesta democràcia es defèn» davant el seu «enemic letal» que és la corrupció i ha agregat sobre la viabilitat del futur govern liderat per Pedro Sánchez que «l’estabilitat en la política la dóna la capacitat de diàleg, d’acceptar que els altres tenen també les seues raons i que les propostes es poden negociar. «Si pren exemple del Botànic, serà un govern estable», ha asseverat.

«El primer que esperem del nou govern d’Espanya és poder iniciar unes relacions des de la lleialtat institucional, normalitzades, d’interlocució entre governs», ha indicat, una cosa que «no va entendre» l’Executiu de Rajoy quan acudien els seus ministres o ell mateix a la Comunitat a reunir-se amb membres del partit «i no amb membres del govern valencià», la qual cosa suposava «una anomalia».

Entre les reivindicacions a plantejar a Sánchez ha citat la necessitat de la reforma del model de finançament autonòmic, caducat des de 2014, un «clam unànime de la societat valenciana» que se’n va a reclamar, així com les inversions que corresponen a la Comunitat Valenciana, «farta d’estar en la cua en els pressupostos».

Preguntada sobre les paraules de Sánchez en les quals advertia que no podrà reformar el finançament, ha instat a esperar al fet que es forme govern i ha indicat que no sap si, en el moment actual, se li podran donar «els 100 dies de gràcia» però «100 minuts sí» i esperar a veure qui ocupa la cartera d’Hisenda.

En tot cas, ha insistit que el finançament s’ha d’abordar com a «qüestió prioritària» i el Consell seguirà exigint una solució sobre aquest tema.

Et Pot Interessar