17.2 C
Gandia
Dilluns, 15 abril, 2024

Puig, Díaz, Gonzáles i Rubalcaba encoratgen a la premsa conservadora contra Pedro Sánchez

La crònica del diari ABC sobre l’Escola del Bon Govern celebrada pel PSOE entre el 17 i el 19 de març no ha estat rebuscada, li han donat motius. Les absències com la del president valencià, Ximo Puig, la seua referent andalusa, Susana Díaz, i les del expresident Felipe González i l’exministre Pérez Rubalcaba, entre altres, han encoratjat a la premsa conservadora a parlar de desunió al PSOE, quan el que pretenia el secretari general, Pedro Sánchez, amb l’Escola del Bon Govern era tot el contrari.  

No obstant, els presidents autonòmics que sí han participat en l’Escola de Bon Govern del PSOE s’han reivindicat com a “constructors” després de les retallades d’anteriors governs del PP en els seus territoris i han demanat tenir confiança en les possibilitats que els socialistes guanyen les eleccions generals, doncs afirmen que són l’únic partit capaç de resoldre els problemes d’Espanya.
És el missatge en el qual han coincidit els presidents d’Aragó, Javier Lambán; Balears, Francina Armengol; Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i d’Extremadura, Guillermo Fernández-Vara, que han compartit taula de debat sobre l’Espanya autonòmica en aquestes jornades de debat organitzades pel líder del partit, Pedro Sánchez, que els escoltava assegut en la primera fila.
Faltaven la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, i Astúries, Javier Fernández, que malgrat haver sigut convidats han declinat participar, com és el cas també del president de la Comunitat Valenciana, el també socialista Ximo Puig, qui s’ha excusat amb les Falles.
Els ‘barons’ del PSOE també han arremès tots ells contra la falta de voluntat de l’Executiu de Mariano Rajoy per a pactar un nou model de finançament autonòmic i García-Page ha volgut deixar clar que cap d’ells ha estat disposat a cedir al “xantatge” intentat pel Govern de Mariano Rajoy per a vincular un nou model de finançament autonòmic al suport del PSOE als Pressupostos Generals de l’Estat.
García-Page ha fet una intervenció molt centrada a insuflar ànim als socialistes recordant que en les últimes municipals i autonòmiques de 2015 el PSOE va guanyar “moltes Comunitats Autònomes i la meitat dels ajuntaments contra vent i marea”. “Que no ens lleve la moral cap enquesta”, ha advertit mirant fixament a Pedro Sánchez.
Però per a no enviar missatges que poden resultar-li confusos als ciutadans, sobretot quan el PSOE defensa la necessitat de reformar la Constitució, García-Page ha demanat que fins que no tinguen una altra Carta Magna, els socialistes defensen “el 100 per cent” de la Constitució actual. I ho ha dit davant d’Armengol, qui es va oposar frontalment a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.
En qualsevol cas, el president castellà manxec està convençut que el partit està avui “en moltes millors condicions” de guanyar eleccions perquè són la formació que pot oferir “més certitud” als ciutadans amb tal de recordar la gestió de Governs com els de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero o la que estan portant en l’actualitat en els territoris i municipis que governen. 
L’aragonès Javier Lambán ha compartit el seu pessimisme pel que fa a que s’engegue “en el curt termini” un nou model de finançament autonòmic per la “falta de voluntat” del Govern de Mariano Rajoy i per la impossibilitat de dotar-ho dels recursos que necessita sense emprendre una reforma fiscal que assegure a l’Estat majors ingressos.
Com va dir en un taller anterior l’exsecretario’ general del PSOE i excomissari europeu Joaquín Almunia, és necessari pujar impostos per a assegurar-li a l’Estat els recursos suficients per a sostenir l’Estat de Benestar. En aquest sentit, ha fet autocrítica i censurat que les Comunitats Autònomes socialistes hagen entrat en la “boja” competència per baixar certs impostos, com el de Successions.
En la seua opinió, no es pot baixar els impostos que les Comunitats Autònomes tenen cedits i després exigir-li al Govern que pose més diners sobre la taula per al finançament autonòmic, perquè és caure en una contradicció.
En qualsevol cas, li ha demanat a Pedro Sánchez que intente “harmonitzar posicions” entre les federacions socialistes en matèria de finançament autonòmic, encara que no siga fàcil.
En línia amb els seus companys, Armengol ha assegurat que els socialistes són els qui poden “resoldre els problemes d’Espanya”. “Ens ho hem de creure, tinguem fort orgull de ser socialistes”, els ha dit als seus.
Vara ha posat en valor que el PSOE, pel nombre de Comunitats Autònomes i ajuntaments que governa, gestiona la vida de milions de persones, l’ “accés de les quals a la igualtat d’oportunitats” depèn que els socialistes facen ben el seu treball.
El fermall final al debat l’ha posat el secretari de Política Federal del PSOE i exlehendakari Patxi López. “Ens anem a deixar l’ànima perquè mai més aquest país es construïsca uns contra uns altres sinó entre tots i totes, aquest serà el nostre projecte i es diu Espanya”, ha conclòs.

Articles relacionats