20.5 C
Gandia
Dimarts, 4 octubre, 2022

Primera Unitat de Medicina de l’Adolescència

– Un equip multidisciplinari aborda de manera precoç riscos i patologies pròpies d’aquesta etapa per a evitar que es prolonguen en l’edat adulta

– L’obesitat, els trastorns del comportament/familiars, la ingesta de drogues i tòxics, l’assetjament escolar estan entre els motius de consulta

L’Hospital Universitari Doctor Peset ha posat en marxa i ha consolidat la primera Unitat de Medicina de l’Adolescència de la sanitat pública valenciana, un nou recurs que sorgeix amb l’objectiu d’abordar de manera precoç els riscos i patologies propis d’aquesta etapa de la vida per a reduir la probabilitat que es prolonguen en l’edat adulta.

Després d’un any d’experiència i pilotatge abans de la pandèmia, la Unitat de Medicina de l’Adolescència ha tornat a reprendre la seua activitat dirigida a l’atenció integral del pacient adolescent.

Per a això s’ha habilitat una consulta en el Servei de Pediatria que està atesa per un equip multidisciplinari d’11 professionals de diferents especialitats (pediatria, ginecologia, psiquiatria, traumatologia, rehabilitació, psicologia-sexologia, nutrició, endocrinologia i treball social).

A més, s’han establit circuits concrets que acurten el temps d’espera i d’atenció rebuda per a multitud de problemes i malaltia com a problemes de creixement i desenvolupament, atenció a patologies cròniques i a trastorns psicosomàtics (maldecaps, pit i altres molèsties sense base orgànica), atenció i suport psiquiàtric i psicològic a trastorns de la conducta alimentària, ansietat, depressió i altres patologies.

També se centren en problemes ginecològics (alteracions menstruals i altres), de salut sexual i reproductiva i d’identitat de gènere; immunitzacions, nutrició i activitat física; prevenció i assessorament en el consum de drogues, tabac i alcohol; problemes psicosocials, trastorns del somni, dependència a noves teconologíes, i pediatria social (violència, maltractament…).

“Creiem que ha d’existir una medicina de l’adolescència, amb una manera de treballar adequada a aquest grup, àgil i resolutiva, preventiva i que siga capaç de resoldre els dubtes dels i les adolescents, de les seues famílies i de professionals no habituats al maneig de pacients amb aquests rangs d’edat”, ha explicat la doctora Pilar Codoñer, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Horari de vesprada

La consulta d’aquesta Unitat de Medicina de l’Adolescència està situada en les consultes externes de Pediatria i funciona en horari de vesprada, un horari que possibilita que els i les adolescents puguen acudir solos, que no interfereix en l’horari escolar i que permet que en la mateixa sala d’espera a penes hi haja menors de poca edat.

Aquesta consulta atén qualsevol adolescent d’entre 12 i 18 anys que es remet des d’un centre de salut o des d’urgències amb l’objectiu d’una valoració ràpida i àgil. Després del primer abordatge del problema per part de Pediatria, es facilita una interconsulta amb especialistes de la unitat a través de la comunicació directa entre professionals i s’ofereix un contacte ràpid amb la pediatra en tot moment a través del correu electrònic creat a aquest efecte (adolescents_peset@gva.es).

Des que va començar a funcionar aquesta Unitat a l’Hospital Universitari Doctor Peset els principals motius de consulta han sigut problemes d’obesitat i sobrepés, trastorns del comportament i familiars, ingesta de drogues i tòxics, agressions sexuals, trastorns ginecològics, assetge escolar i problemes en el centre escolar i altres com la síndrome *postcovid o alteracions dermatològiques.

Articles relacionats