PRIETO DESTACA LES RETALLADES DE DESPESES EN TELÈFONS I TARGETES D’APARCAMENT EN EL SEU BALANÇ

El regidor delegat d’Administració, Modernització i Govern obert de l’Ajuntamenet de Gandia, Jose Manuel Prieto, ha fiat gran part del seu balanç del primer any de gestió a la pròxima aprovació de l’ordenança de Transparència. Prieto ha qualificat l’any de «molt dur» a causa de «les greus dificultats econòmiques», dins d’un departament que comprén Contractació, Patrimoni, Compres, Administració, el Padró Municipal o l’Oficina d’Informació, entre d’altres. «Ens hem hagut de centrar a posar ordre, treballar fort i posar en marxa mesures sense grandiloqüència, amb treball callat, dur, discret i efectiu».

 

Prieto ha desgranat les principals actuacions de cada un dels departaments que gestiona. En el cas del d’Administració, Modernització i Govern Obert, ha destacat la posada en marxa el Portal de la Transparència de l’Ajuntament de Gandia, que conté tota la informació institucional del consistori. Així, els ciutadans poden conéixer el personal de confiança, salaris, retribucions i dedicacions dels eventuals i els regidors. El portal va més enllà dels preceptes legals, ja que publica també currículums i titulacions acadèmiques dels regidors i personal eventual de l’Ajuntament, que acrediten els mèrits per al càrrec que ocupen. «Ens hem convertit en el primer Ajuntament a fer-ho. A més, els ciutadans poden trobar un extens catàleg de dades obertes, una informació que l’Ajuntament està obligada a prestar. També es detallen els indicadors de l’estudi de Transparència Internacional, així com convenis, ajudes, contractes i tota la informació administrativa que genera l’Ajuntament».
Dins de la línia de transparència de l’actual executiu, el regidor ha destacat la publicació de totes les factures que es paguen a la web de l’Ajuntament de Gandia. Aspecte que convertia a la nostra ciutat en un dels primers ajuntaments d’Espanya a publicar a la seua pàgina web municipal totes les factures a proveïdors, amb els seus conceptes i la data de facturació, que es paguen mes a mes. Una mesura de transparència que permet saber als ciutadans en què es gasta els diners públics.

Una altra de les mesures posades en marxa aquest primer any ha estat l’adhesió al Codi de Bon Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. «Un pas previ a l’elaboració de l’Ordenança Municipal de Transparència, Bon Govern i Reutilització de la informació, que contindrà mesures de bon govern que suposa eliminar els privilegis dels càrrecs públics, l’opacitat, l’opulència i les velles pràctiques de la política institucional” va afirmar el regidor.

Paral•lelament, també s’ha aprovat la Carta de Serveis de l’Ajuntament de Gandia, per donar a conéixer els serveis i estàndards de qualitat de cada departament, amb compromisos concrets, perquè puguen ser permanentment revisats pels ciutadans i auditats per la Diputació i altres institucions. Aquests compromisos de qualitat en l’administració són vinculants i estan aplicant des de fa uns mesos i després de la primera auditoria serà presentada amb una campanya d’informació.

També s’ha creat la Comissió de treball de l’Ordenança de Transparència, amb tots els grups polítics i que ja té forma d’esborrany consensuat que d’ací a poc temps podrà ser elevat a Comissió i aprovat pel Ple de l’Ajuntament. A més, ja es troba en marxa la nova Seu electrònica de l’Ajuntament de Gandia, que incorpora un catàleg de tràmits i instàncies de forma electrònica, a fi que puguen ser realitzats pels ciutadans des de casa que ha incorporat instàncies genèriques, validació de documents electrònics, diversos certificats d’empadronament, i que d’ací a poc temps permetrà realitzar els tràmits relatius a multes i sancions.

Estalvi des del Departament
Pel que fa a la gestió i l’estalvi que s’ha produït en el departament, Prieto ha destacat que «hem acabat amb els privilegis i reduït la despesa en telefonia i mitjans de treball. Hem aconseguit reduir la factura mensual dels 12.000 als 8.000 €». El descens ha estat possible després de substituir els anteriors terminals per altres que presten el mateix servei però que tenen un cost menor, eliminar targetes d’internet per a dispositius portàtils (iPads i tablets), donar de baixa 44 línies de telèfon mòbil, d’assessors i personal de confiança, de les que 26 tenien dades o l’eliminació de 8 línies de telèfon dels secretaris i assessors de grups municipals.
Dins de les mesures d’estalvi, també s’han suprimit les 85 targetes d’aparcament als pàrquings municipals per regidors i càrrecs de confiança (abans hi havia fins a 4 al mateix nom), el que suposava un cost de 73.000 € a l’any.

Pel que fa al departament d’Informàtica, Prieto ha anunciat que «estem ampliant el wifi municipal. Donarem major cobertura a tots els edificis públics, especialment a les biblioteques, millorant el capital de cobertura. Aprovarem un Reglament d’ús d’aquest servei i estrenarem d’ací a poc temps la nova pàgina web municipal de l’Ajuntament de Gandia: gandia.org. Serà una pàgina molt més moderna, amb nova imatge i interfície, intuïtiva, fàcil de navegar, accessible i concretant els temes que interessen al ciutadà i que serà desenvolupada pel mateix departament en gran mesura el que ens permetrà seguir estalviant».

Una altra de les actuacions per reduir costos duts a terme des del departament ha estat la redistribució i readaptació de determinats serveis que prestava el consistori en diferents locals llogats i que han estat traslladats a dependències de propietat municipal amb el que s’ha aconseguit un estalvi del 20% sobre el total.

Pel que fa al Padró, el regidor ha destacat una mesura que ha qualificat de valent. La supressió del tràmit pel qual la Policia revisava prèviament les altes a la ciutat, tal com venia fent-se, en considerar-inconstitucional. «Això no ha suposat cap variació en les dades de padró ni ha disparat les altes a la nostra ciutat. Tot el contrari, en els balanços presentats hem disminuït lleugerament en el nombre d’habitants, especialment pel que fa als immigrants” afirma.

Pel que fa al departament d’Informació, se seguix prestant servei també en horari de tarda al llarg de l’hivern i s’han simplificat els documents i reduït en un 33% la càrrega de documents per a un tràmit administratiu, el que ha suposat un impacte en la descàrrega documental i el consegüent estalvi.

Et Pot Interessar