21.1 C
Gandia
Dimecres, 27 setembre, 2023

Presentació llibre:”Irreductibles. Una història de la llengua i la literatura dels valencians” de Carles Fenollosa

La la Galeria d’art de Vilallonga “Studio Frida” acollirà la presentació, que tindrà lloc el divendres 3 de març de 2023 a les 19:00 de la vesprada, al carrer València núm. 2 de Vilallonga i a banda de comptar amb l’autor, l’acte estarà presentat pel també escriptor i filòleg Jaume Monzó Martí.

Carles Fenollosa: (València, 1989) és doctor en Filologia per la Universitat de València, professor i escriptor. Ha centrat els seus estudis en determinades figures de la literatura valenciana moderna i contemporània, sobre les quals ha publicat diverses obres com ‘Un rei, un déu, una acadèmia. El Regne de València als ulls del noble Bernat Català de Valleriola (1568-1607) (2021) o ‘Víctor Iranzo, poeta de la Renaixença (1850-1890)’ (2022), Premi València Nova d’Assaig. En l’àmbit del periodisme i la narrativa, ha col·laborat en diverses publicacions periòdiques com el “Quadern” d”El País’, ‘Saó’ o ‘Lletraferit’, i ha escrit ‘Narcís o l’onanisme’ (Drassana, 2018), I Premi Lletraferit de Novel·la.

Jaume Monzó Martí: (la Font d’en Carròs, 1971) es llicenciat en Filologia Catalana. De 2004 a 2010 va estar al capdavant de la redacció del setmanari El Temps. D’aleshores ençà es dedica a la docència. En 2014 va publicar la seua primera novel·la, En línia (Sembra llibres), una novel·la original i transgressora, amb la qual va obtindre el Premi al Llibre Juvenil Millor Editat, que li va atorgar la Generalitat Valenciana.

Galeria Studio Frida es un espai dedicat a l’expressió sensorial i a la projecció emocional en el qual tothom és benvingut. La perfecta comunió entre els nostres artistes ens aporta una col·lecció única i d’alt valor artístic-cultural. Un espai en el qual convergeixen l’art contemporani, l’expressionisme i altres corrents per a oferir una visió personal i genuïna.

Irreductibles: Una història de la llengua i la literatura dels valencians és un assaig i un dubte exposats després d’una lectura intensa i en perspectiva: la del passat i la del present del valencià i de la literatura escrita amb totes les seues paraules, dos dels elements cabdals que han particularitzat i definit el poble valencià com a col·lectivitat europea des de fa vora huit segles. Per a saber què ha passat amb la nostra llengua i la nostra literatura al llarg del temps, des de l’edat mitjana fins a la contemporaneïtat, cal llegir aquesta obra, escrita amb el fascinant estil de Carles Fenollosa: pertorbador, combatiu, irònic, brillant, provocador. Ací està tot allò que algú mínimament interessat en la llengua i la literatura valencianes hauria de conéixer sobre la seua evolució, des d’una perspectiva global. El llibre, de fet, arriba en un moment històric decisiu i paradoxal: el nostre idioma és més estudiat i parlat per més quantitat de gent que mai, però veu seriosament compromesa la seua supervivència a mitjà termini. Esta impactant obra és també, al capdavall, una crida que ens interpel·la: fins ara hem sigut irreductibles, però ho serem a partir d’ara?

Articles relacionats