La premsa de proximitat i digital debat sobre els nous models de negoci

Més de 300 editors i professionals de mitjans d’informació de Catalunya, Illes Balears, València i Andorra han assistit este dijous 23 de novembre a la 6ª Jornada Internacional de Mitjans de Proximitat en La Pedrera, (Barcelona) per a conèixer l’actualitat i el futur del periodisme, analitzar les tendències i innovació digital i veure de primera mà noves formes de comunicar, com ara la realitat augmentada. L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) va organitzar l’esdeveniment, segons informa infoperiodistas.info.
La Pedrera es va convertir en el punt de trobada d’editors, periodistes, dircoms, experts en publicitat, professors universitaris i altres professionals vinculats amb els mitjans de proximitat, impresos i digitals.
La inauguració de la jornada va estar a càrrec Ramon Grau, president de l’AMIC, entitat organitzadora de l’esdeveniment. Grau va explicar que “AMIC, que celebra el seu 20 aniversari, ha complit sobradamente amb els objectius de la seua fundació però sobretot, està preparada per a ajudar a superar els nous reptes. Pensar en gran ens ha fet arribar fins a ací”, i va donar pas al parlament de les autoritats assistents: Miquel Gamisans, secretari de Comunicació del Govern català i mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya; Águeda Bañón, cap de comunicació de l’Ajuntament de Barcelona; i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.
Damian Radcliffe, analista digital, va ser el primer ponent de la jornada amb la seua presentació “Oportunitats per a la premsa de proximitat: l’experiència dels EUA”, on va destacar que els mitjans locals tenen una funció democràtica i són importants per a ajudar a crear una comunitat. D’altra banda, també va posar en relleu noves formes de finançament per als mitjans locals, entre les quals s’inclouen paywalls, organització d’esdeveniments, creació d’aplicacions i màrqueting, crowdfounding, newsletters, etc.
La doctora Carmina Crusafon, per la seua part, va fer una breu explicació sobre el projecte Aula d’Innovació i Creativitat de l’AMIC, un exercici que servirà als associats per a millorar els seus resultats en diversos aspectes claus. 
Després Rosalía Lloret, directora de Relacions Internacionals de l’Online Publishers Association Europe i assessora independent d’estratègia i transformació digital a Espanya i Latam, va presentar la seua ponència: “Disrupció i innovació en mitjans digitals”. Lloret va destacar que l’audiència actual és mòbil i que, de fet, Espanya és el país que més utilitza el mòbil per a informar-se. També va parlar de la publicitat, on va insistir que s’ha de recuperar la negociació directa amb els anunciants.
Genís Roca, consultor de negoci amb focus en resultats i canvi digital, va ser el quart ponent de la jornada amb “Xips, bits i malnascuts: eines, dades i ètica al futur digital”, ponència centrada en els models d’organització dels mitjans de proximitat. En aquest sentit, va explicar que “allò ideal és situar al mateix nivell continguts, tecnologia i audiència” i que les esperances del futur comunicatiu són: la confiança (a través de la transparència), la relació (mitjançant el coneixement del públic) i el servei als lectors.
“Què busquen les audiències digitals? Principals tendències internacionals del periodisme digital” va ser la següent ponència, a càrrec de Silvia Majó-Vázquez, investigadora de la Universitat d’Oxford. La ponent va destacar que els mitjans tradicionals segueixen tenint el control de les posicions més influents en l’esfera digital de notícies, però que certs mitjans nascuts en internet competeixen amb èxit amb els mitjans tradicionals. També va concloure que el consum de notícies digitals no està fragmentat, hi ha una sobreposició d’audiències significatiu entre la majoria de mitjans.
Pepe Cerezo, expert en noves tecnologies i la transformació digital, va parlar de “Publicitat programàtica, una oportunitat per als mitjans”. El ponent va esmentar que els reptes per als mitjans són: la lluita contra el frau, la transparència, la tecnologia, les aliances amb altres mitjans i el data dels usuaris. Així mateix, també va dir que l’equilibri entre segmentació i cobertura en publicitat es resol amb aliances, connexions i associacions com per exemple l’AMIC. 
Ismael Nafría, periodista durant 8 anys del grup Godó i consultor especialitzat en mitjans digitals, va explicar les “Lliçons del The New York Times per a la premsa de proximitat” després d’haver passat un any a Estats Units estudiant el seu model de negoci. Nafría va afirmar que per a aconseguir els bons resultat del The New York Times és imprescindible el treball de col·laboració entre tots els departaments del mitjà i que “conèixer tan bé com siga possible als usuaris és el punt de partida imprescindible per a consolidar el negoci d’un mitjà en l’era digital “.
“Els reptes d’informar amb realitat augmentada, el projecte NUSHU” va ser la ponència d’Eva Domínguez, experta en periodisme immersiu, qui va explicar l’aplicació del seu projecte i com utilitzar noves formes de comunicar en el periodisme actual.
L’última ponència va ser a càrrec de Lars Rosenblad, periodista i director general i cofundador de Morgan Digital, qui va explicar la situació de la premsa local en els països nòrdics. En aquest sentit, Rosenblad va explicar que el model del periodisme nòrdic implica un retorn als pilars bàsics de la comunicació però eliminant els criteris antics sobre les notícies. També va aventurar que el repte del periodisme de proximitat català és aconseguir que els lectors paguen pel contingut digital.
Per a acabar la jornada, també es va donar veu al món de les universitats per a analitzar cap a on està evolucionant el periodisme teòric, gràcies a la taula redona formada per Carmina Crusafon (UAB), Andreu Casero (UJI) i Lluís Costa (UdG). La clausura de l’acte va estar a càrrec del secretari general d’AMIC, Josep Ritort, qui va agrair a tots els assistents la seua participació i va aprofitar per a llegir unes paraules de la revista Mel i Sucre de Sant Joan de Mallorca, l’últim associat a l’AMIC que, curiosament, és la capçalera associada número 300.

Et Pot Interessar