18 C
Gandia
Dimarts, 21 maig, 2024

Potries aprova un catàleg de patrimoni amb més de 100 elements protegits

– Es preveu la declaració de 28 elements com a Béns de Rellevància Local (BRL)

L’Ajuntament de Potries, el passat dijous 26 de maig, va aprovar, en sessió plenària, el seu Catàleg de béns i espais protegits. Es tracta d’un instrument d’ordenació d’àmbit municipal per mitjà del qual es determinen els elements territorials, espais i béns immobles que, pel seu especial valor cultural, natural o paisatgístic, requereixen un règim de conservació específic i de protecció o de foment i feta valdre.

La normativa cataloga 104 elements, entre els quals 45 elements d’interés arquitectònic, 42 elements d’interés etnològic, 11 elements d’interés arqueològic, i 6 unitats de paisatge. Entre altres, es troben edificis com la Casa Consistorial (seu de l’Ajuntament), l’Església dels Sants Joans, l’Ermita del Santíssim Crist de l’Agonia i el seu Calvari, el Cementeri Municipal, la Casa de la Cultura, la Casa Abadia, el Museu Cassoleria d’Àngel Domínguez i altres cinc terrisseries privades, nombroses cases residencials del nucli històric, o el conjunt d’elements del patrimoni hidràulic que componen la Ruta de l’Aigua.

Així mateix, el Catàleg preveu la declaració d’un total de 28 elements patrimonials com a Béns de Rellevància Local (BRL), pel seu caràcter històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i etnològic, alguns d’ells ja reconeguts en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià de la Generalitat Valenciana. Aquests elements hauran de comptar amb mesures especials de protecció, conservació i promoció, com algunes terrisseries, l’Ermita, el Calvari, l’Església, el Cementeri, l’Ajuntament, els dos retaules ceràmics, el conjunt d’elements del patrimoni hidràulic, i el nucli històric tradicional en el seu conjunt.

Per la seua part, l’alcaldessa, Assumpta Domínguez, destaca que “es tracta de preservar d’on venim per a identificar-nos com a poble i garantir la vigència d’aquest llegat per als nostres fills i nets”. L’alcaldessa anuncia que “amb el Catàleg en la mà, ja podem dir que és voluntat de l’equip de govern iniciat l’expedient per a demanar a la Generalitat la declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC) del nostre patrimoni hidràulic”.

El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Potries, Sergi Vidal, explica que “estem enormement satisfetes per l’aprovació del nostre Catàleg, resultat d’un ingent treball d’estudi, protecció i promoció de molts anys, ara ampliat i adaptat a la legislació vigent”. Vidal afirma que “una de les seues finalitats també és que veïnat i visitants el puguen gaudir i el puguem transmetre en les millors condicions a les generacions futures”.

L’Ajuntament preveu enviar ara el document a la Generalitat, perquè el valide amb els seus informes tècnics, abans de ser aprovat de manera definitiva. La normativa municipal també preveu la declaració d’onze àrees de vigilància arqueològica que, amb certesa o previsió, tenen jaciments neolítics, ibers, romans, islàmics, moriscos i medievals.

Articles relacionats