9.9 C
Gandia
Dimarts, 23 abril, 2024

Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica adaptarà l’atenció farmacèutica a les necessitats individuals de pacients

– Les 80.000 persones que prenen medicaments dispensats a l’hospital podran retirar-los en el seu centre de salut, la seua farmàcia o en el domicili

– Equip de farmàcia i pacients decidiran el millor mitjà per a realitzar el control farmacoterapèutic i el punt de recollida de fàrmacs

– La modalitat convencional d’atenció farmacèutica hospitalària es podrà compaginar amb la consulta per mitjans telemàtics preservant la privacitat

El seguiment per mitjans telemàtics de pacients que, sense estar ingressats, necessiten medicaments que només es dispensen en hospitals, o la retirada d’aquests fàrmacs fora del centre hospitalari es consolida en la Comunitat Valenciana.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dictat les instruccions que desenvolupen el Pla Assistencial d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (PAt), el paraigua que dona cobertura a aquests serveis.

Es tracta d’iniciatives concebudes per a millorar la qualitat de vida de prop de 80.000 persones amb malalties cròniques, degeneratives o rares que fins ara havien de desplaçar-se a les Unitats d’Atenció Farmacèutica a Pacients Externs (UFPE) dels Serveis de Farmàcia Hospitalària (SFH) per a sotmetre’s a controls farmacoterapèutics, i per a retirar la medicació que prenen.

Sanitat porta treballant en l’optimització d’aquest servei des de 2019 i, durant la pandèmia, les UFPE ja han estat realitzant lliuraments de medicaments fins i tot en els mateixos domicilis dels i les pacients per a sortejar les restriccions de mobilitat imposades pels diferents estats d’alarma.

Amb les a actuals directrius, equip de farmàcia hospitalària i pacients decidiran de forma coordinada el millor mitjà per a realitzar els controls farmacoterapèutics, i el punt de recollida de fàrmacs més convenient per a usuaris i usuàries.

Aquesta activitat s’adequarà a les necessitats i preferències de les persones ateses, i tant l’activitat presencial com la dispensació tradicional als hospitals es mantindran, de manera que s’amplia l’oferta que els hospitals presten.

D’aquesta manera, la modalitat convencional d’atenció farmacèutica hospitalària es podrà compaginar amb la consulta i el contacte a través de mitjans telemàtics, sempre que es preserve la privacitat i seguretat de les comunicacions.

Per part seua, la retirada de medicaments hospitalaris es podrà fer, a més de l’hospital, en altres centres del Sistema Sanitari Valencià (un centre de salut, per exemple) així com en espais de proximitat per a pacients, com són les oficines de farmàcia, i en casos necessaris, en el propi domicili.

Per a ordenar el servei i fer un ús adequat dels recursos disponibles, s’han definit uns criteris d’inclusió i un ordre de prioritats. Així, per exemple, els qui viuen en zones rurals allunyades o presenten dificultats per a desplaçar-se fins a l’hospital tenen prioritat alta.

Aquesta reorganització dels serveis d’atenció farmacèutica hospitalària, per al director general de Farmàcia i Productes Sanitaris, José Manuel Ventura, evidència una vegada més “la professionalitat i el compromís del personal especialista en farmàcia hospitalària per a adaptar-se a les necessitats d’uns i unes pacients que, en general, pateixen patologies d’alta complexitat i risc”.

“Són persones que necessiten uns fàrmacs que per les seues característiques farmacològiques o per motius de Salut Pública, només poden usar-se o dispensar-se en el mitjà hospitalari i arribar fins a ell, a vegades, és una càrrega afegida que el Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica cerca alleujar”, afig Ventura.

Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (Pat)

El Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (Pat) s’emmarca en el Programa d’Optimització i Integració Terapèutica de la Conselleria, l’objectiu principal de la qual és adaptar l’atenció farmacèutica a les necessitats individuals de pacients, millorar l’accessibilitat als i les professionals sanitaris i reduir la dependència de les persones malaltes cròniques respecte al centre hospitalari. A més, cerca fomentar l’autonomia, responsabilitat i la participació dels i les pacients en les decisions que els afecten.

Articles relacionats