25.6 C
Gandia
Dilluns, 15 abril, 2024

Pensaments magistrals de Joxean “Matxin” per als joves ciclistes

 

 

 

  • “Cal tindre molta constància per a complir els teus propis somnis o siga ser corredor professional”

Aquesta anterior afirmació de “Matxín” és el lema que envia a tots els xiquets que s’inicien en aquest esport, ha assenyalat a diariserpis.com el mànager general del UAEJoxean Matxin, durant l’estada que està fent l’equip UAE Emirates que el formen 78 companys a l’hotel Syncrosfera a la urbanització La Sella.

Matxin ho té clar, “es poden compaginar diverses disciplines des de xiquet, si el teu problema és anar en grup, perquè has d’entrenar en pista on els corredors van molt junts, no obstant això si el teu problema són les baixades o les corbes, has de fer ciclocròs o BMX que és on s’agafa molta habilitat”.

En aquesta última disciplina de BMX, molt de moda entre els joves, Matxin va dir “cal practicar-ho, no ho desaconselle, ni de bon tros, anime al fet que es facen proves BMX, és una disciplina que aporta habilitat al corredor, i més quan un professional deu de ser un ciclista molt complet”.

Per al bilbaí, sempre cal eixir a guanyar, “els meus corredors els he inculcat que sempre hem d’eixir per totes i aquest és l’encàrrec que done als més joves, no és dolent guanyar sempre, ja que agafes una mentalitat guanyadora, no es pot tindre ànima de no que passa res, la mentalitat és guanyar i si es perd i ho dones tot la pròxima vegada pot ser la bona, perquè el teu ànim és guanyar”.

Molts entrenadors pensen que en el cicle d’escoles no és tan important guanyar però per a Matxin és tot el contrari, cal intentar guanyar per a tindre aquesta mentalitat de vencedor com la té Juan Ayuso.

Sobre la precocitat en el món de l’esport, Matxin ha assenyalat que “si el xaval és bo, tinga 18 anys o els que tinga, l’hem de pujar a professionals com més prompte millor com per exemple a Renco Evenepoel que va véncer en 36 carreres l’últim any d’amateur, per la qual cosa no cal desaprofitar aquestes oportunitats que es presenten en la vida”.

Un altre dels problemes de sempre és la pressió, “no crec en aquestes coses i cal oblidar-se de les pressions que estan molt de moda en l’actualitat”.

Quant al futur del ciclisme espanyol, Matxin és conscient que “ara tenim molts equips professionals i segur que aniran eixint corredors, no cal preocupar-se en aquests moments”,

Joxean Matxin de 51 anys, porta lligat al món del ciclisme des dels 21, ha portat a equips professionals, ni més ni menys, a 98 corredors de tot el món, ja que és ha fet tasques d’observador, sense haver cobrat un “duro”.

En l’actualitat porta el destí d’un dels tres equips més potents del món i que té a Tadej Pogacar com al seu referent encara que segons el, “està temporada es presenta molt igualada i per a mi no hi ha favorits, tot pot canviar de colp, com per exemple Egan Bernal que després de guanyar el Tour, tots confiaven que guanyaria cinc més seguits”.

Joxean Fernández “Matxín”

Joxean Fernández “Matxín” (Basauri, Biscaia, Espanya, 22 de desembre de 1970) és un director esportiu d’equips ciclistes professionals. Sempre va estar vinculat al panorama d’aquest esport, destacat ciclista en categories inferiors, amateur del 1989 fins al 1991, en el 1992 va signar amb l’equip ciclista professional CHCS, que a mitjan temporada va desapareixer, passant a ser amb 21 anys director esportiu de diferents equips amateurs, Gas Euskadi, Ripolin BondexBanakaSaunier Duval. Forjant grans ciclistes com Óscar Freire.

En el 2001 i 2002 inicia com a director esportiu en categoria professional, en el considerat com el millor equip del món de ciclisme, el Mapei i el 2003 Vini Caldirola, on va començar a forjar la seua carrera com a director esportiu internacional.​

Ja en el 2004, genera el seu propi equip professional, amb Saunier Duval, sempre com a principal patrocinado.

Va aconseguir guanyar la Volta a Espanya, tant per equips, com a individual, amb el seu corredor, Juanjo Cobo. No obstant això, en 2019, Cobo va ser desposseït del seu títol per irregularitats en el seu passaport biològic.

En 2012 va ser col·laborador esportiu radiofònic en les principals carreres ciclista internacionals amb la cadena de ràdio espanyola COPE, i alternant com Mànager General de la selecció nacional de ciclisme de Xile en els mundials de Valkenburg, Holanda.

En 2013 i 2014 va passar a ser director esportiu de l’equip ciclista italià de categoria UCI WorldTour LampreMerida2​ alternant també com Mànager General de la selecció nacional de ciclisme de Xile en els mundials de Florència, Itàlia.

Ja en 2015 i fins a 2017 és contractat per l’equip més victoriós del 2014, 2015, 2016 i 2017 el EtixxQuick Step de Patrick Lefevere de categoria UCI WorldTour, per a desenvolupar les funcions de “scouting”. Sent a manera professional, el  primer Scouting Talent de ciclisme.

És l’octubre de 2017 quan l’equip UAE Team Emirates fa oficial el fitxatge de Joxean Fernández ‘*Matxin’ com Esport Mànager.

Articles relacionats