18.9 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

Palma commemora els 500 anys de l’absolució del veïnat pels “crims de Germania”

 

El diumenge 30 de juliol, el parc del polígon de Palma va acollir un acte institucional organitzat per l’Ajuntament de Palma de Gandia per a commemorar els 500 anys del final de la Guerra de la Germania, a l’enclavament on va tindre lloc la Batalla del Vernissa. A l’acte van intervindre les alcaldesses de Palma i Ador, Paula Femenia i Manela Faus, a més, de Fernando Sastre Olamendi de Yaxte, amant de la cultura i de la història de València, i hi foren presents les regidores gandianes Liduvina Gil i Maribel Codina, així com l’alcalde de Ròtova Jordi Puig.

A l’indret, que fita amb els termes de Beniarjó i el Real de Gandia, el consistori va descobrir un monòlit amb una placa «en record i homenatge per sempre als agermanats que van lluitar pels nostres drets i llibertats. A l’enclavament on va tindre lloc la Batalla del Vernissa, en commemoració dels 500 anys del final de la Guerra de la Germania. El poble de Palma. Juliol de 2023». I és que, tot i que la batalla del Vernissa tingué lloc el 1521, fou el 1523 quan arribaren les absolucions i perdó al veïnat de Palma i Ador, que havia estat acusat de «crim de Germania».

Femenia va voler fer partícip el veïnat i els pobles del voltant «per a recordar i donar a conéixer els fets històrics que van tindre lloc a la comarca, i que són símbol per a tot el país. Uns fets, una memòria i uns indrets que hem de reivindicar com a palmissones i valencianes». També va expressar la necessitat de seguir donant veu i guanyant protagonisme en la creació d’espais públics de memòria per la identitat d’un poble en el marc comarcal.

Igualment, es va convidar als veïns i veïnes, i pobles del voltant, a participar d’una ruta interpretativa sobre la Batalla del Vernissa el pròxim divendres dia 4 d’agost a les 19.00 hores.

Articles relacionats