13.3 C
Gandia
Dissabte, 3 desembre, 2022

Oliva estén la protecció a la totalitat del cordó dunar de la platja

La protecció dunar de les platges d’Oliva s’ha incrementat notablement este 2017. S’ha passat dels 1.200 metres de longitud de pals i cordes instal·lats en les platges en 2016, a 6.100 metres en aquest exercici 2017, una xifra que contrasta amb els només 300 metres de protecció que existien en el 2015. D’aquesta forma, totes les platges d’Oliva amb cordó dunar significatiu disposen de protecció amb pals i entenimentades, el que suposa el 70 per cent de la costa olivera. 
La regidora de Turisme i Platges de la localitat, Mireia Morera, s’ha mostrat agraïda per aquesta inversió en preservació dunar, una necessitat que, segons assegura, ha vingut reclamant des de l’inici de la seua gestió en l’àrea i que finalment s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de la Demarcació de Costas i del Ministeri de Medi Ambient. La regidora va insistir, a més, que aquesta és una actuació necessària per a compatibilitzar els usos turístics i d’oci de les platges amb el medi ambient i, per tant, una prioritat per a la viabilitat de les instal·lacions i activitats que es presenten anualment en el pla de temporada de l’ajuntament d’Oliva. 
Va ser l’any 2014 quan es van iniciar de forma pilot les actuacions de preservació de la flora dunar i per a fomentar la nidificació de l’espècie protegida del corriolet, en perill d’extinció i que es reprodueix en les muntanyes d’arena del litoral. Aquesta actuació ha permès la millora de la conservació de l’hàbitat dunar, atès que es dirigeix als usuaris de la platja per les passarel·les instal·lades, evitant trepitjar la flora dunar i impedint que les màquines de neteja de les platges s’acosten a vora la duna.
Dins d’aquest programa, en 2017 s’han realitzat treballs en dues diferents fases. En la primera, es van realitzar actuacions d’emergència pels temporades de l’hivern i es van col·locar 3.600 metres de pals i cordes en part de la platja d’Aigua Blanca (1.750 m), tota la platja de Rabdellls (1000 m) i part de la platja d’Aigua Morta (1350 m). Durant la segona fase es van col·locar proteccions en tota la platja de les Deveses (600 m) i en part de la Platja d’Aigua Morta (700 m). En aquesta fase també es va procedir a la reparació de la talanquera de la zona d’accés principal de la platja de les Deveses i es van delimitar diferents zones on s’aparcaven cotxes dins del cordó dunar. A aquestes actuacions cal afegir la realitzada en la platja Terra Nova pel Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb altres entitats i administracions.
L’ajuntament d’Oliva assegura estar plenament implicat en la conservació i protecció de les dunes en les seues platges, la seua compatibilitat amb els usos turístics temporals i el foment d’un turisme sostenible. Amb l’objectiu de fomentar el debat en aquesta matèria, el passat 3 de novembre va acollir la jornada “Conservació de les Dunes i Usos Recreatius”, on van prendre parteix representants dels municipis de la Safor amb cordó dunar en el seu litoral i les administracions implicades en la seua conservació.

Articles relacionats