13 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

Nova tècnica auto regenerativa de lesions oculars a l’Hospital de Gandia

• Es tracta del col·liri de plasma ric en factors de creixement, que s’obté després d’una extracció de sang
• El mètode afavoreix la cicatrització i disminueix els efectes inflamatoris en la superfície ocular

L’hospital Francesc de Borja de Gandia ha posat en marxa una nova tècnica per a tractar patologies oculars que afavoreix la cicatrització de les lesions corneals i disminueix els efectes inflamatoris. Es tracta de la utilització del col·liri de plasma ric en factors de creixement (PRFG).

Per a això, es procedeix a l’extracció de sang del pacient en el Laboratori d’Anàlisis Clíniques de l’hospital. A continuació, s’activa un protocol de processos físic-químics fins a aconseguir que les plaquetes alliberen proteïnes i es puga obtindre el plasma.

Una vegada obtingut el col·liri, en concret 32 pots d’aquest, se li entrega directament al pacient, que haurà de seguir les indicacions que li hagen explicat prèviament en la consulta d’Oftalmologia per al seu ús i manteniment.

Amb això, els pacients eviten haver d’acudir a l’Institut Oftalmològic de València – FISABIO per a realitzar-se aquest tractament, amb el que s’estalvien costos, es redueixen els desplaçaments i disminueix l’ansietat del pacient.

El col·liri de plasma ric en factors de creixement s’utilitza principalment per al tractament de les úlceres latents, en la síndrome d’ull sec sever, en la síndrome seca post làser, i per a la reconstrucció de la superfície després de la perforació corneal associada amb el trasplantament de membrana amniòtica; si bé les indicacions són múltiples i podria utilitzar-se en molts altres casos.

“Els productes derivats de la sang han demostrat la seua capacitat per a estimular la regeneració de diferents teixits, i la regeneració ocular és un exemple d’això”, ha explicat el cap de servei de Laboratori de l’hospital de Gandia, el doctor Julián Díaz.

Segons ha explicat des del servei d’Oftalmologia la doctora María García Pous, responsable de la Unitat de Còrnia i Uveïtis, els factors de creixement i les molècules d’adhesió cel·lular “tenen un paper important en la cicatrització de ferides i milloren el procés fisiològic en la zona de la lesió”.

“Aquest col·liri proporciona una major concentració de factors de creixement en comparació amb el sèrum autòleg que tradicionalment s’ha utilitzat en la curació de ferides epitelials de la còrnia”, ha afegit l’especialista.

Articles relacionats