15 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

Nova regulació de la circulació de patinets mecànics i elèctrics a Gandia

Són algunes de les novetats introduïdes per tal d’adaptar l’ordenança municipal a les noves formes de mobilitat en les ciutats:
Mesures per a reduir la intensitat i la velocitat del trànsit.

– Els patinets mecànics no podran circular per la calçada, sinó per voreres i a un metre mínim de distància del vianant.
– Els patinets elèctrics podran circular per carrils zona 30 i per a bicicletes. També per voreres superiors als 3 metres, a una velocitat de -10 km/h màxim, sempre que no hi haja aglomeració de gent. Serà obligatori l’ús del casc i assegurança de responsabilitat civil per a terceres persones, en el cas dels vehicles d’empresa. Per als particulars només serà una recomanació.
– Es regula el trànsit i la tipologia de vehicles a les zones de baixes emissions.
– Es limita el trànsit en zones de gran afluència de vianants.
– Es regula la retirada de vehicles quan hi ha esdeveniments programats o se li dóna cobertura legal a la targeta de residents, etc.

nacho arnauEl regidor de Trànsit i Mobilitat, Nacho Arnau, acompanyat de l’Intendent de la Policia Local de Gandia, Salva Morant, han donat a conéixer les principals novetats de la nova ordenança municipal de regulació del trànsit a Gandia, que entra en període d’informació pública prèvia a la seua publicació definitiva en el BOP.

“Les principals novetats o modificacions que hem introduït des de la comissió tècnica busquen adaptar l’ordenança a les noves formes de mobilitat que es donen ja a totes les ciutats. Com ara, mesures per a reduir la intensitat i la velocitat del trànsit o la regulació dels patinets, tant mecànics com elèctrics”, ha assegurat Arnau.

Així, les normes per als patinets mecànics seran molt semblants a les de les bicicletes. No podran circular per calçada, però sí per voreres a una distància mínima d’1 metre del vianant.

En el cas dels patinets elèctrics, s’introdueix l’obligatorietat de l’ús del casc i la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil a tercers, només per a les empreses. Els particulars o persones físiques no tenen aquesta obligació, però sí que es recomana. No hi podran circular més de 6 patinets en grup sense monitor. Podran transitar per carrils bici, calçada zona 30, voreres de més de 3 metres i una velocitat màxima de 10 km/h, sempre que no hi haja aglomeració de gent.

La Policia Local ja té en marxa des de fa un temps una campanya d’informació dirigida als usuaris sobre les normes de circulació, requisits per a la seua utilització (majors de 16 anys…) o el tipus de patinet homologat. D’igual manera, s’ha visitat els establiments que venen aquests vehicles per tal d’informar-los sobre els models que estan adaptats a la normativa europea i, per tant, poden circular. Els agents de la Policia Local també han sigut degudament formats sobre normativa, tipus d’infraccions, sancions, etc.

D’altra banda, una altra de les novetats no recollides a l’anterior ordenança són les zones de baixes emissions, a les quals es pot reduir el trànsit o limitar el tipus de vehicles que hi poden circular, així com en les zones de gran afluència de persones.
També es contemplen les limitacions de les zones ORA, de càrrega i descàrrega o la retirada de vehicles quan hi ha esdeveniments. Ja s’hi podrà sancionar i retirar amb grua el vehicle fins al dipòsit municipal, si s’hi ha estacionat amb posterioritat a la col·locació de la senyalització que adverteix de l’esdeveniment.

La nova ordenança dóna, per fi, cobertura legal a la Targeta Resident. Ara, l’empresa concessionària de la zona blava només ha d’adaptar les màquines expenedores. Continuen en vigor totes les targetes emeses, amb una validesa fins al 31 de desembre de 2019. Després caldrà renovar-les.

Articles relacionats