S’impulsarà un «Pla de Defensa del Litoral» per un import de 50 milions

– Ximo Puig anuncia que plantejarà un pla de defensa del litoral per un import de 50 milions, 15 d’ells aportats pel Port de València

– El president demana «una actuació fonamental i ràpida» davant el procés d’erosió que pateixen les platges del sud dels ports de València, Gandia i Castelló

– Avança que la setmana pròxima la Generalitat signarà el conveni amb el Govern central per a desenvolupar el Pla Resistir Plus, amb un total de 647 milions d’euros, en el qual s’inclourà al calçat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la seua voluntat d’impulsar un pla extraordinari de defensa del litoral i adaptació al canvi climàtic per un import mínim de 50 milions d’euros, 15 d’ells aportats pel Port de València.

El responsable del Consell, que ha comparegut en la sessió de control de les Corts, ha demanat una «actuació fonamental i ràpida», amb la implicació del Ministeri de Transició Ecològica i de les entitats portuàries, per a fer front al procés d’erosió «evident i preocupant» que pateixen especialment les platges del sud dels ports de València, Gandia i Castelló.

El president ha demanat també abordar amb el «màxim rigor» i pensant en l'»interés general» el debat suscitat entorn de l’ampliació del Port de València, una infraestructura que constitueix un «motor imprescindible» per a l’economia i l’ús de la Comunitat, amb 40.000 famílies que viuen de l’activitat econòmica que genera, més de 23.000 empreses (tant pimes com grans empreses) que utilitzen les seues instal·lacions com a eixida dels seus productes a l’exterior i amb el 70% de les exportacions de Ford que passen també per elles.

En aquest sentit, s’ha mostrat partidari d’un model que garantisca «un Port més sostenible, més obert a la ciutat i més competitiu», un objectiu que ha d’abordar-se des del «compliment estricte» de la normativa mediambiental, àmbit en el qual, ha recordat, «són els tècnics, i no els polítics» els que s’han de pronunciar-se sobre la vigència de la Declaració d’Impacte Ambiental.

A més, s’ha mostrat també a favor d’accions per a la seua integració a la ciutat i l’àrea metropolitana (ha recordat que l’entitat portuària invertirà 9 milions per a la desembocadura del riu i finançarà part de la prolongació de la L10) o per a donar un «nou impuls» a la Marina de València, i ha considerat també prioritari avançar en la consecució del Corredor Mediterrani.

El calçat, en el Pla Resistir Plus

També ha anunciat que la setmana pròxima la Generalitat signarà el conveni amb el Govern central per a portar a termini el Pla Resistir Plus, amb un total de 647 milions d’euros per a més de 100 sectors d’activitat afectats per la crisi generada per la COVID-19, i ha avançat que estarà inclòs entre ells el del calçat, tal com ha proposat el Consell.

Puig ha subratllat, d’altra banda, el suport «real», materialitzat en «ajudes directes a autònoms, empreses i treballadors», desplegat en la Comunitat Valenciana, i s’ha referit en aquest sentit als 223 milions d’euros contemplats per a 34 línies COVID de 2020 i als fins a 530 milions d’euros del Pla Resistir en 2021.

El cap del Consell ha agraït, d’altra banda, «profundament» a la societat valenciana i al personal sanitari l'»esforç realitzat» en les últimes setmanes, que ha portat al fet que la Comunitat Valenciana es mantinga durant un mes amb la menor incidència acumulada de tota Espanya.

«Màxima prudència»

En aquest context, s’ha mostrat partidari d’actuar, no obstant això, amb la «màxima prudència». «No ens podem relaxar», perquè continua estant «en perill la vida de moltes persones», ha assenyalat Puig, qui s’ha referit a la importància de continuar amb una «estratègia coherent» de lluita contra la COVID-19, basada en la prevenció, la vacunació i el rastreig.

Puig ha destacat en aquest sentit que la Comunitat continua vacunant a la ciutadania «amb una gran intensitat». «Tenim capacitat per a fer-ho, i ho estem fent», ha agregat el responsable de l’Executiu valencià, qui també ha al·ludit a l'»altíssima traçabilitat» reeixida per a identificar els focus de contagi, alguna cosa que cal atribuir al fet que la valenciana és l’autonomia que compta amb més efectius per al rastreig i també a l'»esforç extraordinari» dels equips de salut pública.

El*president ha subratllat a més que l’aprovació d’un nou model de finançament autonòmic és «la gran reivindicació dels valencians» i, per tant, també de la Generalitat, i ha afegit que constitueix una prioritat, mentre es materialitza aquesta reforma, aconseguir que arriben més fons a la Comunitat, com ho reflecteix que en 2021 la disposició de fons prevista siga un 28% superior a 2018.

Et Pot Interessar