16.5 C
Gandia
Dimarts, 16 abril, 2024

“Només la responsabilitat individual pot obrir la porta a un nadal més entranyable”

– El 92% dels brots d’origen social procedeix de reunions familiars o amb amics

– Barceló: “La nostra proposta és mantindre la limitació de 6 persones en les reunions d’àmbit social i ampliar-la a 10 persones els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener en l’àmbit familiar”

– Sanitat constitueix el grup de treball de vacunació COVID-19

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que “només la responsabilitat individual, la de cada valencià i valenciana, hui més que mai, pot obrir la porta a un nadal més entranyable”.

Barceló ha realitzat aquestes declaracions en la conferència de premsa oferida per a informar sobre la situació epidemiològica actual en la Comunitat Valenciana. La màxima responsable de la sanitat valenciana ha explicat que la Conselleria “analitzarà a consciència les dades i procurarà, garantint que la salut està per davant, ajudar al fet que aquest nadal diferent, allunyada de celebracions multitudinàries i grans concentracions de persones, no perda la seua essència“.

D’aquesta manera, la titular de Sanitat ha ressaltat que en “aquesta última setmana, el 92% dels brots d’origen social, procedeix de reunions familiars o amb amistats“. Per a Ana Barceló “hi ha una cosa prioritària i fonamental: aquest alarmant 92% ha de baixar“. “Prenguen-ho com a prec, súplica o recomanació, –ha emfatitzat-, però només la responsabilitat de cada valencià i valenciana, hui més que mai, pot obrir la porta a un nadal més entranyable“.

D’altra banda, Ana Barceló ha explicat que la Comunitat Valenciana també ha realitzat les seues aportacions al grup de treball creat pel Ministeri i les comunitats autònomes de cara a les recomanacions per a aquestes festes nadalenques. En aquest sentit, “considerem que s’ha de mantindre la limitació de 6 persones en les reunions d’àmbit social. Aquesta limitació s’ampliaria a 10 persones els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener en les reunions d’àmbit familiar“, ha informat la consellera. Quant a la mobilitat, la Comunitat Valenciana és partidària d’una resposta coordinada amb la resta d’autonomies, que hauria de flexibilitzar-se en els dies més assenyalats.

La nostra proposta – ha continuat Barceló – passa per no autoritzar esdeveniments en municipis amb nivells d’alerta 3 i 4 i recomanar, en qualsevol cas, les celebracions estàtiques i amb aforament controlat“.

Pel que fa a activitats culturals, esportives, religioses i de restauració, hostaleria i comerç “som partidaris de mantindre la vigent regulació. En el cas de les carreres de Sant Silvestre, no haurien de celebrar-se“, ha manifestat Ana Barceló.

Administració de la vacuna

Respecte a la vacuna, la consellera ha informat que la Comunitat Valenciana ja s’ha posat en marxa per a distribuir-la i administrar-la dins del termini i en la forma escaient. Així, Barceló ha recordat que “sempre amb les precaucions pròpies d’un assumpte que ara com ara és una previsió, esperem que en poc més d’un mes, al gener, arriben les primeres dosis i esperem al voltant de 400.000”.

Segons la consellera,”disposar d’una vacuna a curt termini, contribuirà a reduir el nombre de casos, les hospitalitzacions i defuncions relacionades amb la COVID-19 i això ajudarà a anar recuperant la normalitat en la Comunitat Valenciana“.

En aquest sentit, l’estratègia de vacunació elaborada pel Govern d’Espanya i les CCAA juntament amb persones expertes, és un document viu, àgil i flexible, que s’anirà actualitzant a mesura que vaja augmentant el coneixement dels resultats dels assajos clínics que s’estan realitzant amb les bovines candidates.

Aquesta estratègia es basa en 4 principis: establir un ordre de prioritat de grups de població a vacunar, tenint en compte criteris científics, ètics, legals i econòmics; preparar els aspectes fonamentals relacionats amb la logística, la distribució i l’administració de les vacunes; establir les línies prioritàries per al seguiment i l’avaluació de la vacunació, incloent-hi la cobertura, seguretat i efectivitat de les vacunes; i preparar els aspectes clau per al desenvolupament d’una estratègia de comunicació dirigida al personal sanitari i a la població general, per a generar una informació adequada i veraç i així aconseguir una alta cobertura.

Grup de treball de vacunació COVID-19

La consellera també ha explicat que aquest dimecres es va constituir el Grup de treball de vacunació COVID-19, que està treballant en els equips, recursos i materials necessaris perquè es puga administrar la vacuna, és a dir, la logística, el transport, el manteniment, les infraestructures i la seguretat necessàries perquè es puga administrar la vacuna.

Aquest grup està integrat per responsables els programes de vacunació de Salut Pública dels serveis de Promoció de la Salut i Prevenció en Etapes de la Vida; de la Salut i Prevenció en Entorn Laboral, i de Vigilància Epidemiològica. La seua raó de ser és que caldrà tindre en compte la situació epidemiològica concreta de la Comunitat per a establir les prioritats i establir els processos d’avaluació d’impacte de la vacunació.

També integren el grup de treball representants de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris (control de seguretat de les vacunes i seguiment de possibles efectes adversos); de la Direcció General d’Assistència Sanitària (personal assistencial, amb paper destacat del personal d’infermeria); de la Subdirecció General d’Infraestructures, Aprovisionament i Contractació; del Servei d’Atenció i Comunicació amb el Pacient (per a incentivar la vacunació i traslladar les prioritats); de la Subdirecció General de Sistemes d’Informació per a la Salut (per a crear agendes per a vacunació); de l’Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (per a la formació del personal); del Servei de Prevenció de Riscos Laborals; representants de la Subdirecció General de Recursos humans (per a possible contractació de personal de reforç) i representant del Gabinet de Comunicació.

Experiència en Vacunació

Finalment, la titular de Sanitat ha recordat que “en la Comunitat Valenciana tenim una gran experiència quant a distribució i vacunació“. “De fet, en l’actual campanya, els nivells de vacunació de la grip s’han incrementat de manera molt rellevant”, ha afirmat Barceló.

En concret, actualment, s’han subministrat 1.035.272 vacunes (la campanya passada el total va ser de 767.000). Entre el personal sociosanitari s’ha vacunat ja al 76%, amb un total de 72.215 persones i entre els majors de 64 anys la cobertura ja és de més del 64,7%, amb 635.816 persones vacunades (la passada campanya el total va ser del 51,23%).

Articles relacionats