13.7 C
Gandia
Dijous, 22 febrer, 2024

Mor l’expresident d’AVA-ASAJA Vicente Hernández

Vicente Hernandez

Vicente Hernández Martínez, president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) entre 1984 i 1996,  així com president d’honor ha mort este dimecres, segons ha anunciat l’organització agrària. La seua figura i trajectòria professional, bolcades des dels seus inicis en la defensa de l’agricultura valenciana, van exercir un paper fonamental en la configuració de l’associacionisme agrari durant els anys difícils de la transició democràtica.
Nascut a Alcàsser en 1929, des de molt jove es va distingir per la seua vocació de servei públic. Va començar exercint com a alcalde de la seua localitat natal entre 1971 i 1983, però la seua “apassionada estima” per la terra el va portar a implicar-se a fons en la creació dels primers moviments associatius vinculats al sector agrari que començaven a sorgir en la dècada dels anys 70 del segle passat.
Així, en 1979 es va convertir en el màxim responsable de la sectorial de pous de reg d’AVA-ASAJA, organització que passaria a presidir en 1984. Va contribuir a més de forma destacada a la creació a nivell nacional de l’Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA).
Des d’aquell moment, Hernández, amb el suport del llavors vicepresident de l’entitat i actual màxim responsable d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, va dur a terme una gestió que va suposar el creixement exponencial i la plena consolidació de l’organització com a referent ineludible en l’àmbit de l’agricultura valenciana i espanyola. Quan va deixar la presidència d’AVA-ASAJA en 1996 va passar a presidir la Fundació d’Agricultura i Medi ambient (FUVAMA) fins a 2005.
La implicació i la labor de Vicente Hernández en favor dels agricultors i ramaders valencians li van fer creditor de diversos reconeixements, entre ells el Premi a la Trajectòria Agrària de la Conselleria d’Agricultura, l’Encomana de l’Ordre al Mèrit Agrari del Ministeri d’Agricultura, la Medalla d’Or al Mèrit del Treball, així com, per part d’AVA-ASAJA, la Distinció Extraordinària i el seu nomenament com a president honorífic d’aquesta entitat.
El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha destacat la personalitat “arrolladora i apassionada” de Vicente Hernández, un home “compromès al màxim amb el nostre sector i que indubtablement va resultar clau tant per al creixement i modernització de la nostra organització en particular, com del conjunt de l’associacionisme agrari en general”, ha afirmat.
“Es tracta d’una pèrdua molt dolorosa perquè va ser el nostre company de fatigues durant molt temps i sempre honrarem la seua memòria. La seua empremta va deixar petjada i, per descomptat, va marcar un abans i un després en la història moderna del camp valencià”, ha conclòs.

Articles relacionats