El món del cinema s’acomiada de Federico Luppi

L’actor argentí Federico Luppi ha mort este divendres 20 d’octubre als 81 anys, segons publica la premsa argentina.

Segons recull el diari ‘Clarín’, Luppi s’havia sotmès el passat mes d’abril a una operació d’un coàgul al cap després d’un accident domèstic en el qual es va colpejar contra una taula.

Federico José Luppi Malacalza (Ramallo, província de Buenos Aires, 1936), nom complet de l’actor, va debutar al cinema amb un rol secundari a ‘Pajarito Gómez’, de R. Kuhn, el 1965, al que va seguir la seua participació en títols del cinema argentí com ‘El romance de l’Aniceto i la Francisca’, ‘Todo sol es amargo’, ‘Las ruteras’, ‘El proyecto’, ‘Los herederos’, ‘La revolución’ o ‘Las venganzas’, tal com assenyala l’Acadèmia de Cinema en una biografia sobre l’actor.

Luppi va participar en diversos títols d’Adolfo Aristarain, com ‘La parte del león’, ‘Tiempo de revancha’, ‘Un lugar en el mundo’, ‘Martín (Hache)’ o ‘Lugares comunes’. Precisament, va ser guardonat amb la Petxina de Plata del Festival de Sant Sebastià el 1997 i el Premi Còndor de Plata per la seua feina a ‘Martín (Hache)’, en el repartiment de la qual també figuraven Cecilia Roth i Juan Diego Botto.

A més d’Aristarain, Luppi també va ser un assidu del cinema de Guillermo del Toro, amb el qual va treballar en les pel·lícules ‘Cronos’, ‘El espinazo del diablo’ i ‘El laberinto del fauno’.

L’any 2001 va canviar la seua residència a Espanya el 2001, la qual cosa el va portar a treballar a pel·lícules com ‘La habitación de Fermat’, ‘El último justo’, ‘Inevitable’ o ‘Al final del túnel’.

Així mateix, Luppi també va provar sort com a director amb la pel·lícula ‘Pasos’, una història situada a una ciutat de províncies espanyola, després de l’intent fallit de cop militar del 23 de febrer del 1981, en la qual va comptar, entre d’altres, amb Ana Fernández, Ginés García Millán o Jordi Dauder.

La seua última aparició a la gran pantalla va ser a la coproducció Nieve negra, de Martín Hodara, en la qual va compartir planter amb els seus compatriotes Ricardo Darín i Leonardo Sbaraglia.

A més dels guardons aconseguits, Luppi va ser guardonat amb altres cinc Còndor de Plata al Millor Actor. Així mateix, va estar nominat als Goya en dues ocasions per ‘Nadie hablará de nosotros cuando hayamos muerto’ i ‘La ley de la frontera’.

El Festival de l’Havana li va lliurar el Premi d’Honor el 1994 i el van reconèixer com a Millor Actor Festivals com Sitges, la SEMINCI o el Festival del Mar de Plata, entre molts altres certàmens, per les seves interpretacions a ‘Cronos’, ‘El último tren’ i ‘Rosarigasinos’, respectivament.

Et Pot Interessar