18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Miquel Suay crea una línia de moda inspirada en la família Borja

Suay 110064
080 Barcelona Spring-Summer 2018

El dissenyador Miquel Suay ha obert este dilluns la primera vesprada de desfilades d’aquesta edició de 080 Barcelona Fashion amb una col·lecció per a home valent i avantguardista, que emana del clàssic. Coratge -així es titula- està inspirada en el llegat dels Borja. La proposta pren elements propis de l’arquitectura, de l’escultura i de la pintura del Renaixement i els trasllada a peces de vestir que destil·len pur segle XXI. No en va, els Borja van impulsar la carrera de genis de les arts com Leonardo o Miguel Ángel i la seua petjada segueix latent avui. “Jo sóc de Xàtiva -explica Suay- i d’allí també és aquesta família, els valencians més universals de tots els temps. Amb aquesta col·lecció, he volgut reivindicar la seua faceta com a mecenes en el Renaixement; descobrir, per dir-ho així, eixe costat lluminós que van tenir i que ha quedat aombrat per la llegenda negra que els ha acompanyat”.

Els elements gràfics de la col·lecció combinen l’heràldica dels Borgia -les claus, el bou o fins i tot les seues pròpies efígies- amb elements característics de l’art de l’època -fulles d’acant, volutes i fins a estels- Les geometries hipnòtiques i els artificis apunten recurrentment en algunes de les peces. El contrast entre els blancs i negres màrbre impera en la col·lecció: a voltes, en forma de ratlles, línies o franges que juguen a trobar-se; unes altres, com a llenços purs. El roig papal accentua alguns conjunts mentre que en uns altres emergeixen serens indis i ocres com de pa d’or.
“Coratge -indica Suay, emocionat- és la paraula en valencià per a al·ludir a la disposició amb la qual el cor i l’ànima s’enfronten units als reptes, per a referir-se a la fermesa davant el perill i les dificultats. Coratge és sinònim de valor, de valentia i d’esforç. Molt de coratge és el que van tenir els Borgia”. Per al dissenyador, la saga és el perfecte exemple d’eixa determinació arrolladora, que els va portar a les més altes cotes de poder a Roma. “Poques estirps -afig Suay- han patit una distorsió tan sistemàtica i perllongada del seu calat en la història com ells”.
Per açò, aquesta col·lecció apel·la, en paraules de Suay, “a eixe home contemporani que, com el de Vitruvi de Leonardo, és la mesura de totes les coses: un individu que anhela els cànons renaixentistes de perfecció, bellesa i harmonia”.

Front Row
Entre els rostres populars que han assistit a la desfilada, el periodista de TVE Oriol Nolis i els actors Pep Ambrós, Alfons Nieto  i Aída Flix. Tots ells han lluït peces de la col·lecció Cinetic, amb la qual fa un any Miquel Suay va aconseguir el Premi de la Generalitat de Catalunya a la Millor Col·lecció de 080 Barcelona Fashion. Entre els convidats, els alcaldes de Xàtiva, Roger Cerdà, i de Gandia, Diana Morant, i la regidor de cultura de Canals, Celia Ibáñez. En aquestes ciutats la petjada dels Borgia és notable i a Xàtiva i Gandia precisament Miquel Suay compta amb establiment propi. El director de Momad, Jaime de la Figuera, i la coordinadora de Projectes de Moda i Disseny de l’Ajuntament de Barcelona, Mireia Escobar, tampoc han faltat a la cita.

Articles relacionats