La democratització dels mitjans de comunicació, a debat a la Universitat d’Estiu de Gandia

Lola Bañón, professora del Dept. de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València, i Jesús Marañ (a la imatge), periodista i director del diari digital “Infolibre”, són els coordinadors d’un curs que en el marc de la Unversitat d’Estiu de Gandia de la UV, tractarà de reflexionar sobre si la democratització dels mitjans de comunicació amb la irrupció d’internet ha suposat una regressió en la qualitat del periodisme. 

Segons els coordinadors del curs, «els periodistes digitals i audiovisuals del segle XXI afronten un desafiament del qual depèn directament la qualitat de les democràcies. En l’arrancada de segle, l’esclat de la bambolla de les puntcom va suposar enormes errors que van portar moltes empreses i periodistes a equiparar comunicació a periodisme, i internet a gratuïtat. En aquest estat de precarietat en el teixit dels mitjans, es lliura la batalla per la qualitat democràtica, amb l’entreteniment i els successos expandint-se per la programació en una guerra del clic; la batalla digital per les audiències».

Per als organitzadors del curs, «el resultat és una regressió evident en el dret a la informació i en la llibertat d’expressió», i asseyalen que, en aquest escenari, els periodistes professionals i els ciutadans ben informats són més necessaris que mai per intentar frenar els totalitarismes i treballar per les societats sanes i lliures. 

No obstant, amplis sectors del món de la comunicació mantenen que el risc de regressió en la qualitat periodística compensa el fet que els grans mitjans de comunicació, sobretot la premsa tradicional de paper, hagen perdut la seua hegemonia i el seu monopoli, i hagen deixat de decidir què és o no publicable. La solució que aporta este sector és formar als consumidors de notícies per a que estiguen en condicions de distingir les informacions autèntiques de les falses, i el bon periodisme del dolent. Estes fonts mantenen, per tant, que la democratització de la funció informadora no necessàriament ha de ser sinònim de pèrdua de qualitat.

Et Pot Interessar