Milers de persones es manifesten a València contra la devaluació de les pensions

Pensionistes i representants dels sindicats s’han manifestat aquest diumenge a València per a mostrar el seu rebuig a la pujada del 0,25% de les pensions que va anunciar el Govern central, perquè consideren que el sistema de pensions és «absolutament viable». «Si hi ha diners, els tenen els corruptes i els banquers», ha sigut un dels càntics que han corejat els assistents.
La manifestació, liderada per una pancarta en la qual es podia llegir ‘No a la congelació de les pensions. No a les retallades socials’, ha començat a les 11.30 hores en la plaça de l’Ajuntament per a finalitzar davant la Delegació de Govern.
Centenars de persones han seguit la marxa, algunes amb pancartes que deien ‘No volem el 0,25%’, ‘Blindar les pensions en la Constitució’, ‘Salven les pensions’ o ‘A la merda les pagues vitalícies’. Així mateix, s’han entonat crits com «Visca la lluita de la classe obrera», «Sense pensions, sense por» o «Es va a acabar la pau social», tots ells seguits pels sons de xiuletades i botzines.
El secretari general de la UGT PV, Ismael Sáez, ha denunciat que els motius pels quals la guardiola de les pensions és «absolutament deficitària» són «una reforma laboral que ha substituït ocupació de qualitat per treball precari, amb baixes cotitzacions, que minva el sistema de la seguretat social».
Així mateix, ha assenyalat com un altre dels causants que el sistema pague «als funcionaris de la seguretat social amb càrrec a la guardiola o a les cotitzacions, quan la resta de les administracions ho fan amb càrrec als pressupostos».
D’igual manera, ha apuntat com un dels grans causants de l’actual guardiola és la desigualtat, és a dir, el «mal repartiment de la riquesa». Sense ell, ha afirmat, el sistema de pensions seria «digne» i «perfectament sostenible en un país ric com és Espanya».
Sobre aquest tema, ha apuntat que des del sindicat exigeixen al govern no «una pujada lleu de les pensions per sobre del previst, sinó una derogació de la reforma unilateral», així com que la revaloració de les pensions estiga garantida «amb independència de qualsevol conjuntura i que el factor de Sostenibilitat siga eliminat».
Per la seua banda, el secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha assenyalat que la situació de l’evolució demogràfica «no és el problema fonamental» per al sistema de pensions, sinó «la precarització del mercat de treball i els salaris de misèria que s’han implantat a partir d’una reformes laborals».
D’acord al dirigent, aquestes reformes tenen per objecte generar «pressió sobre la gent que està treballant amb contractes de treball precaris per a mantenir l’engreixe dels beneficis empresarials fins a dir prou», ha criticat.
Enfront d’aquesta situació, ha indicat que existeixen fórmules per a garantir el sistema de pensions públic i fer-ho «viable», com «millorant els ingressos, combatent el frau fiscal i l’evasió fiscal, recorrent fins i tot a una reforma del sistema fiscal o acudint als Pressupostos Generals de l’Estat».
Segons León, amb aquestes mesures es garantiria «com una prioritat vital de l’Estat de Benestar un sistema que és element fonamental de cohesió i de convivència», ha asseverat.
Finalment, el líder sindical ha declarat que la situació actual del sistema de pensions és «un problema per a la gent que avui està jubilada però, sobretot, és un problema fonamental per a la gent jove, per a la gent que no va a poder accedir al mercat de treball, que ho va a fer amb carreres de cotització precàries amb contractes a temps parcial i amb salaris de misèria», ha conclòs.

Et Pot Interessar