22.6 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

Més Gandia impulsara amb fermesa accions per mitigar el canvi climàtic

– Més Gandia crearà l’Oficina municipal de canvi climàtic

– La intenció és que gestione les accions de mitigació del canvi climàtic i les de divulgació i educació vinculades.

– Compromís proposa un model de transició energètica sostenible, centrat en els interessos de les persones i del nostre territori. Com ara, el Pla 100.000 teulades, per tal que 100.000 vivendes tinguen autoconsum abans de 2027.

– La coalició vol aprovar un mapa amb les Zones de Desenvolupament Prioritari d’Energies Renovables tenint en compte criteris ecològics, territorials, paisatgístics, agrícoles i socials.

– I pel que fa a l’ús racional de l’energia, la intenció és contractar l’electricitat de la Generalitat amb fonts d’energia 100% renovables i afavorir que els ajuntaments s’hi puguen adherir.

La vicealcaldessa i candidata de Més Gandia a l’Alcaldia de Gandia, Alícia Izquierdo, acompanyada de la número 1 de la candidatura de Compromís per la circumscripció de València, Maria Josep Amigó, han presentat en roda de premsa algunes de les principals propostes en matèria de transició ecològica.

Les candidates han expressat la seua preocupació pel que fa a la situació d’emergència climàtica, amb conseqüències que ja ens afecten directament. Temperatures extremes, inundacions, sequeres, incendis forestals fora de la temporada d’estiu… són algunes de les manifestacions d’un fenomen contra el qual cal actuar, i amb decisió, han assegurat. I una de les claus per poder combatre el canvi climàtic és avançar cap a una transició energètica que siga justa i que es faça amb criteris de sostenibilitat territorial.

En aquest sentit, Izquierdo ha anunciat que, entre altres propostes que ja es poden consultar al programa electoral de la candidatura unitària d’esquerres, destaca la creació de l’Oficina municipal de canvi climàtic i el pla de transició energètica a edificis públics (PACES). “Crearem l’oficina que gestionarà les accions de mitigació del canvi climàtic i les de divulgació i educació vinculades. Redactarem i executarem un pla de transició energètica amb instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis públics de la ciutat i es redactaran plans de transició sectorials”. Izquierdo ha recordat que aquesta legislatura s’ha redactat el Pla d’Acció contra el Canvi Climàtic i a l’últim romanent de tresoreria de l’Ajuntament s’han destinat 750.000 euros per a posar plaques solars als edificis públics…

Per la seua banda, Amigó ha recordat que el model energètic actual es caracteritza per ser un oligopoli, on unes poques multinacionals controlen la producció i distribució de l’electricitat, fet que origina una dependència molt alta de la ciutadania en les decisions d’aquestes empreses i que acaba repercutint en la pujada del preu de la llum.

Està encara sustentat majoritàriament per combustibles fòssils, de manera que té molt d’impacte ambiental. A més, planteja la implantació de les energies renovables a través de macroplantes situades lluny del lloc on es consumeix l’electricitat que produeixen, amb l’impacte enorme que açò representa tan ambientalment com desvertebrant el món rural.

Davant d’açò, Compromís proposa un model de transició energètica sostenible, centrat en els interessos de les persones i del nostre territori. Algunes propostes concretes en aquest sentit són: Pel que fa a democratitzar l’accés a l’energia: el Pla 100.000 teulades, per tal que 100.000 vivendes tinguen autoconsum abans de 2027. “Facilitarem la creació de Comunitats Energètiques Locals a totes les comarques i en municipis de més de 20.000 habitants al final de la legislatura a través de la participació i amb l’aval de l’Agència Valenciana de l’Energia”.

Pel que fa a desplegar d’una manera responsable territorialment les energies renovables, la coalició vol aprovar un mapa amb les Zones de Desenvolupament Prioritari d’Energies Renovables tenint en compte criteris ecològics, territorials, paisatgístics, agrícoles i socials, i comptant amb la participació dels ajuntaments valencians i de la societat civil organitzada per tal d’agilitzar la implantació d’energies en una ubicació racional i responsable que prioritze clarament els sòls degradats. «Recorrerem les autoritzacions de plantes fotovoltaiques i eòliques promogudes pel Ministeri que compten amb informes ambientals o territorials desfavorables de la Generalitat».

I pel que fa a l’ús racional de l’energia, la intenció de Compromís és contractar l’electricitat de la Generalitat amb fonts d’energia 100% renovables i afavorir que els ajuntaments s’hi puguen adherir.

Articles relacionats