21.1 C
Gandia
Dimecres, 27 setembre, 2023

Maria Àngeles Azcón Filla Predilecta de Gandia

 

 

 

– L’Ajuntament de Gandia va acollir ahir a la vesprada el plenari de nomenament de Maria Àngeles Azcón com a Filla Predilecta de la ciutat de Gandia.

 

Maria Angeles Azcon Filla Predilecta de Gandia fotografia Alex Oltra 1
Maria Ángeles Azcón Filla Predilecta de Gandia, fotografia Àlex Oltra

Un acte on van estar presents els representants de la corporació municipal encapçalats per l’alcalde José Manuel Prieto; i que va comptar amb l’assistència de la ministra de Ciència i Innovació i exalcaldessa de Gandia, Diana Morant; els Fills Predilectes Pascual Molina, Josep Gomar ‘Tano’ i Vicente Rocher; l’exalcaldessa Pepa Frau; familiars dels Fills Predilectes a títol pòstum, així com representants dels Cossos i Forces de Seguretat, del teixit associatiu, empresarial i social de Gandia.

Maria Àngeles Azcón, farmacèutica nascuda a Gandia i filla de la primera dona farmacèutica de la ciutat. Va cursar batxillerat i cant a València. A partir del 1970 torna a Gandia, és titular de la farmàcia de Beniopa, i juntament amb la seua mare atén la farmàcia central del carrer Major.

Des de la seua formació sanitària, s’involucra en tasques socials i solidàries de la ciutat, presidint la delegació d’UNICEF a Gandia i participant en la Creu Roja. Durant la dècada de 1980, lidera la lluita contra la drogodependència en ser nomenada president de l’Associació de la Safor de Prevenció i Informació sobre la Drogodependència (ASPID).

Sobre la figura de la Filla Predilecta, l’instructor de l’expedient, Joan Carles Faus, ha volgut destacar que va ser de les dones que van ocupar al seu dia l’espai professional, social i públic que va acabar perfilant una ciutat moderna i projectant l’actual Gandia. Faus també va voler destacar en la seua intervenció “l’impagable treball a favor de les persones, la determinació en la defensa de la dignitat humana, i l’enorme capacitat per obrir futur davant de l’adversitat, apostant per l’associacionisme i l’apoderament cívic per conformar la ciutat progressista i solidària que tant estima” alhora que feia valdre “el seu tarannà personal, avançat al seu temps, de compromís i valentia des de la força del coneixement i la ciència, amb una trajectòria professional rellevant i una conducta gentil, amable i conciliadora, que li reporta el reconeixement i l’afecte, allà on passa”.

Després dels discursos dels portaveus dels partits polítics que conformen la corporació municipal de Gandia, l’alcalde José Manuel Prieto, ha remarcat que Mariles Azcón representa “l’esperit de lluita, la defensa dels drets socials i la defensa del paper de la dona a la societat dels segles XX i XXI” i ha afirmat que “ha estat imatge pionera de feminisme, ella forma part d’aquelles dones que han fet història i ho han escrit en femení. Dones protagonistes que comencen a veure els fruits de la seua feina i lluita, avançada a una societat que no les entenia”.

“Mariles és un referent cívic indiscutible durant la seua llarga vida i dilatada trajectòria professional, constituint una icona del feminisme, i mirall col·lectiu del compromís social, constància, determinació i resiliència. Tot i no tindre una vida fàcil, es va desviure –i es desviu– per ajudar els altres i per canviar la mirada de la compassió cap a la defensa dels drets socials i de la dignitat humana”.

Prieto també ha destacat que la nova Filla predilecta és una dona “líder i lliure que ha obert camins d’entusiasmes i esperances, i que ha deixat un llegat de millora no només de la ciutat que ha tingut la sort de tindre-la de veïna, sinó de millora social i col·lectiva. Que ha fet el que ningú no feia abans: marcar un camí des del lideratge dels valors i la defensa honesta d’una lluita íntima i col·lectiva per avançar en tots els àmbits socials. Demostrant que sense referents no hi ha referències, i per això ella ho és de tants de nosaltres, i en tants àmbits, vincles i espais”.

Per acabar, la primera autoritat municipal ha afirmat que “La història sempre s’escriu amb noms propis i el teu n’és un d’ells”.

Articles relacionats