• La nomenada residència mixta de la Seguretat Social va obrir les portes l’1 de setembre de 1973 en el Passeig Germanies
• El centre ha passat de 68 llits i 157 treballadors en els anys 70 a 292 habitacions individuals i 1.320 professionals en l’actualitat
L’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia celebra el seu 50 aniversari com a institució sanitària. Va ser l’1 de setembre de 1973 quan la llavors anomenada ‘residència sanitària mixta de la Seguretat Social’ va obrir les portes al final del Passeig Germanies.
Des de llavors l’hospital va anar ampliant la seua cartera de serveis, multiplicant el nombre de treballadors, adaptant les infraestructures i incorporant novetats tècniques, clíniques i de gestió.
En paral·lel, es van viure episodis remarcables com la inundació provocada per la riuada de 1987, que va paralitzar l’activitat sanitària (excepte la urgent) durant quatre mesos, i fins i tot tres amenaces de bomba a la fi dels 80 i principis dels 90, una de les quals amb evacuació de pacients.
L’activitat en el Passeig Germanies es va mantindre fins a abril de 2015 quan es va traslladar a les actuals instal·lacions en el polígon Sanxo Llop, amb el consegüent augment de llits d’hospitalització i amb totes les habitacions individuals; l’increment de consultes externes i del nombre de treballadors, i la millora general de les infraestructures i serveis.
El primer director metge de l’Hospital va ser Jesús Fuster Martí i la primera cap d’infermeria va ser Pura Giménez Ripollés. Des de llavors han passat pel càrrec 13 gerents/directors metges i sis directors d’infermeria, així com 17 administradors/directors econòmics.
Per a la commemoració de l’aniversari, l’Hospital ha organitzat una trobada de treballadors i extreballadors del centre al llarg d’aquests 50 anys. També s’emetrà un vídeo resumint la història del Francesc de Borja des dels seus inicis, així com una xicoteta exposició en l’entrada principal de l’Hospital.
Una mica d’història
La inauguració oficial de la residència mixta va tindre lloc el juny de 1974 per part del ministre de Treball. En aquell moment, el centre comptava amb 68 llits distribuïts en quatre plantes: dos de Maternitat, una de Cirurgia General i una de Traumatologia. Ja disposava també de laboratori d’Anàlisis Clíniques i de servei de Radiologia, i treballaven 157 persones.
Des de 1977 fins a 1984 es va projectar l’ampliació de la residència sanitària, les obres de la qual van finalitzar en 1984. Llavors les instal·lacions ja comptaven amb els serveis de Tocoginecologia, Cirurgia General, Traumatologia, Urologia, Anestèsia i Reanimació, Pediatria, Medicina Interna, Anàlisis Clíniques, Radiologia, Electroteràpia i Rehabilitació, Medicina General i el servei ordinari d’Urgències.
Des de 1984 es treballa per la posada en marxa del ja ‘hospital’ amb l’obertura de l’àrea de consultes externes; l’àrea administrativa; el nou laboratori d’Anàlisis Clíniques i d’Hematologia; els serveis de Farmàcia, Medicina Preventiva, Anatomia Patològica, així com l’àrea d’Urgències, el bloc quirúrgic i esterilització, l’àrea d’hospitalització i l’UVI.
En 1985 l’hospital ja compta amb quatre grans sales d’hospitalització amb 168 llits; quatre quiròfans; àrea de mortuoris, cafeteria, admissió i arxius, i s’amplia la cartera de serveis de Radiodiagnòstic.
Es posen en funcionament els serveis d’Oftalmologia, Otorrinolaringologia i Medicina Intensiva. A més, es creen les unitats clíniques d’Al·lèrgia, Electrocardiografia, Neurologia, Nefrologia, Gastroenterologia infantil i Neonatologia.
En 1989 s’obrin les noves sales d’hospitalització de Pediatria, i en 1990 es posa en funcionament la unitat d’Hemodiàlisi. En 1992 ja hi havia 240 llits, dues sales de part, 5 quiròfans i al voltant de 780 treballadors. També durant aquest any, arriben els primers MIR de Medicina Familiar i Comunitària.
En 1993 s’inaugura la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica, i durant 1996 s’amplien els llits d’UCI passant de sis a nou; s’equipa la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI), es construeix un nou quiròfan per a Obstetrícia-Ginecologia; es remodelen les sales de part i es reforma el servei d’Urgències, entre moltes altres actuacions.
En 1998 se celebra el 25 aniversari reunint treballadors i personal jubilat, i en el 2000 s’impulsa l’ampliació i cobertura de la Unitat d’Hospitalització a domicili (UHD).
Nou Hospital i pandèmia
En 2005 comença a plantejar-se la construcció d’un nou hospital en l’àrea de Sanxo Llop, el projecte de la qual finalitza en 2006. En 2007 es col·loca la primera pedra, però les obres es paralitzen fins a 2014.
Finalitzades les actuacions, des de març de 2015 es duu a terme la posada en marxa gradual dels serveis en les actuals instal·lacions de la batejada com l’avinguda de la Medicina, començant per les consultes externes i finalitzant l’11 d’abril de 2015 amb el trasllat de pacients. La plantilla de l’hospital s’incrementa fins a superar els 1.100 treballadors.
Els anys 2020 i 2021 venen marcats per la pandèmia de COVID-19, que va obligar a reorganitzar l’assistència sanitària: es van doblegar circuits assistencials per a distingir els pacients simptomàtics de la resta, es va ampliar la capacitat de l’UCI, es van destinar plantes d’hospitalització exclusives per a COVID i es va incrementar el personal amb 215 treballadors més, entre moltes altres mesures.
La progressiva “tornada a la normalitat” després de la fi de la crisi sanitària mundial provocada per la pandèmia es produeix al llarg de 2022 i 2023 en paral·lel a altres grans projectes de l’hospital com la posada en marxa de les segones sales blanques de Farmàcia més grans i completes de la Comunitat Valenciana, o la instal·lació de dues noves ressonàncies magnètiques.
Està en construcció l’accelerador lineal per a oferir el servei de radioteràpia als pacients oncològics i evitar que es desplacen a València, i en el solar de l’antic hospital en el Passeig Germanies, ja està construït el nou Espai Sanitari Roís de *Corella que alberga un centre de salut integrat, el Centre de Salut Pública i dues àrees de salut mental i de rehabilitació, entre altres serveis.
Actualment, a l’Hospital Universitari Francesc de Borja treballen 1.320 persones, compta amb 11 sales d’hospitalització amb 292 llits, huit quiròfans en funcionament, tres sales de part i 122 consultes externes.