24.6 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

L’Hospital Universitari Francesc de Borja adquireix duodenoscopis d’un sol ús per a l’estudi de patologies digestives

• Els nous aparells d’un sol ús s’utilitza per al diagnòstic i tractament de malalties malignes i benignes de la via biliar

• S’evita la complexa neteja del sistema convencional i està pensat per a pacients amb alt risc de transmissió d’infeccions

La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia ha incorporat la utilització de duodenoscopis d’un sol ús per al diagnòstic i tractament de malalties de la via biliar tant benignes com malignes.

Es tracta d’endoscopis de característiques especials i modificats per a poder accedir a la via biliar des de l’intestí. S’utilitzen per a la realització de colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE), tècnica mínimament invasiva mitjançant la qual el facultatiu pot examinar els conductes biliars i pancreàtics per a l’estudi i tractament de determinades patologies.

La principal diferència amb el duodenoscopi convencional reutilitzable és que la neteja d’aquest últim és més complexa, d’ací la necessitat d’uns aparells d’un sol ús, per a garantir amb major seguretat l’esterilitat de la via biliar, donada la gravetat que es produïsca una infecció a aquest nivell.

Quant al maneig i característiques tècniques, no difereix del duodenoscopi convencional, de manera que permet el maneig de material per a extracció de càlculs, col·locació de pròtesi o aplicació de radiofreqüència biliar, entre altres procediments. A més, manté la qualitat de la imatge i la mateixa eficiència, incrementant la seguretat d’aquests procediments digestius.

Aquest duodenoscopi s’utilitza principalment per a dos tipus de pacients: els que tenen un elevat risc de transmetre infeccions intrahospitalàries per gèrmens multiresistents (en els quals és més difícil la correcta desinfecció posterior de l’endoscopi) i els pacients immunodeprimits amb major risc de contraure infeccions que es poden transmetre a través dels duodenoscopis convencionals.

A l’Hospital de Gandia ja s’han realitzat tres procediments amb èxit en pacients immunodeprimits sense cap complicació posterior. Actualment es realitzen al voltant d’unes 200 CPRE anuals en el Francesc de Borja.

Articles relacionats