15.7 C
Gandia
Dilluns, 27 març, 2023

L’hospital de Gandia incorpora nova tecnologia per a la cirurgia protètica de genoll

• Es tracta d’un sistema de navegació informàtic que visualitza la superfície articular durant la intervenció per a aconseguir més precisió

• És especialment útil en genolls amb grans deformitats o quan existeix material implantat prèviament

El servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia ha incorporat nova tecnologia per a la cirurgia protètica de genoll.

Hospital de Gandia cirurgia protetica de genoll 1
Hospital de Gandia, cirurgia protètica de genoll

Es tracta d’un sistema de navegació que permet la cirurgia assistida per ordinador, la qual cosa suposa una eina d’assistència per a l’especialista durant la implantació d’una pròtesi. Això permet major precisió en el procés, i, en conseqüència, una major seguretat per al pacient.

La tècnica consisteix en la col·locació d’uns sensors en el fèmur i en la tíbia que emeten senyals que recull una càmera optoelectrònica. Amb la informació recopilada, el sistema informàtic desenvolupa una imatge virtual en dos vessants: com és la situació actual de la cama i com ha de quedar després de la intervenció.

L’ordinador capta tots els punts anatòmics necessaris per a la correcta alineació dels implants i els representa en tres dimensions. Es mostra l’anatomia del pacient de forma totalment personalitzada, indicant la talla més adequada dels implants i el seu posicionament exacte.

Tota aquesta informació va apareixent en pantalla, de manera que el cirurgià coneix en tot moment si la intervenció s’està desenvolupant dins dels paràmetres establits.

Segons explica el cap de servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital de Gandia, Damián Mifsut, es tracta d’un sistema “especialment útil en genolls amb grans deformitats o quan existeix material d’osteosíntesis implantat prèviament que impedeix la instrumentació amb tècnica convencional”.

A més, el sistema incorpora un dispositiu anomenat ‘BalanceBot’ que permet conéixer la tensió lligamentosa del genoll en tot el seu rang de mobilitat. Amb això, s’evita que la pròtesi quede massa constreta o massa laxa i inestable.

“Conéixer l’estat de les parts blanes a través d’aquest dispositiu també és fonamental, pel fet que ens trobem amb genolls molt desgastats amb grans alteracions de l’eix de la cama, la qual cosa altera la tensió dels lligaments laterals”, ha afegit el doctor Mifsut.

Articles relacionats