20.2 C
Gandia
Diumenge, 4 juny, 2023

L’Hospital de Gandia incorpora la nova versió de SpyGlass DS per a diagnosticar i tractar patologies biliopancreàtiques

  • L’Hospital de Gandia incorpora un endoscopi d’última generació que permet diagnosticar i tractar patologies biliopancreàtiques sense recórrer a la cirurgia

    • Es tracta de la nova versió de SpyGlass DS, un colangioscopio que permet identificar lesions i realitzar biòpsies
    • La Unitat de l’Aparell Digestiu atén al voltant de 4.000 pacients anuals

    El SpyGlass DS arriba a la Unitat de l’Aparell Digestiu de l’Hospital de Gandia. Així, el Francesc de Borja se suma a la llista d’hospitals valencians que compten amb aquesta tecnologia. Es tracta d’un sistema de colangioscòpia digital. Aquest permet veure imatges a color des de l’interior dels conductes biliars, hepàtics i pancreàtics. Facilita l’avaluació de casos sospitosos, benignes i malignes, en aquestes vies.

    Aquest sistema permet a més, l’aplicació d’ones de xoc per a fragmentar càlculs biliars de gran grandària. També en els que estan impactats en el conducte cístic o les vies biliars. I utilitzat juntament amb litotrícia electrohidràulica (LEH) i/o sonda làser permet la visualització i eliminació dels mateixos sense necessitat de cirurgia.

    El SpyGlass SD és de calibre molt fi, 3 mil·límetres, pot ser utilitzat per un solo operador. Compta amb l’avantatge de ser d’un sol ús, la qual cosa suposa major qualitat, eficàcia i seguretat per al pacient.

    A través d’aquest endoscopi d’última generació es poden realitzar biòpsies dirigides amb les pinces del sistema. D’aquesta manera ajuda en el diagnòstic de sospita de neoplàsies malignes. Com pot ser el càncer de pàncrees i conéixer el seu abast amb mètodes menys invasius per al pacient.

    Utilitat del SpyGlass

    L’Hospital de Gandia realitza colangiopancreatografies retrògrades endoscòpiques (CPRE) amb sospita de neoplàsia de la via biliar o pàncrees en almenys 40 pacients a l’any. La cap de secció de la Unitat de l’Aparell Digestiu, la doctora Lidia Martí, assenyala que “en aquests pacients, amb el SpyGlass, podem visualitzar la lesió sospitosa, prendre biòpsies i amb això tindre un diagnòstic clar per a poder optimitzar el tractament mèdic o quirúrgic personalitzat per a cada pacient. A més, es realitza al mateix temps que el tractament de l’obstrucció de la via biliar amb el que el pacient només és sotmés en una ocasió a sedació per anestesista, minimitzant els riscos de complicacions”.

    D’altra banda, el 15% dels pacients requereix CPRE per litiasis en el colèdoc de gran grandària i, durant la realització del SpyGlass, es poden fragmentar les litiasis, evitant així sotmetre al pacient a una intervenció quirúrgica, tal com destaca la doctora Martí.

    La Unitat de l’aparell digestiu de l’hospital Francesc de Borja atén al voltant de 4.000 pacients anuals en diferents tècniques, tant diagnòstiques com terapèutiques. Al llarg de 2019, es van atendre 4.405 pacients i es van realitzar 176 colangiopancreatografies retrògrades endoscòpiques (CPRE), 2.079 colonoscòpies, 1.556 gastroscòpies, 19 càpsules endoscòpiques o 100 colonoscòpies de garbellat de càncer colorectal, entre altres tècniques.

    SpyGlass SD en la Comunitat

    A més de l’hospital Francesc de Borja compten amb aquesta tecnologia, l’hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’hospital General de Castelló, l’hospital Universitari de la Plana, l’Hospital General de València, el Consorci Hospital General Universitari de València, l’hospital Clínic Universitari de València, l’hospital Arnau de Vilanova, l’hospital General d’Alacant, l’hospital General d’Elx i l’hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva.

Articles relacionats