15.7 C
Gandia
Dilluns, 27 març, 2023

L’Hospital Comarcal Francesc de Borja acull la primera jornada sobre donació d’òrgans

• El paper del coordinador de trasplantaments, el procés de donació i l’èxit del model espanyol han sigut alguns dels temes tractats

• En la sessió s’ha explicat quins són els passos a seguir per a ser donant d’òrgans i com és el paper de la família en el procés

L’hospital Francesc de Borja de Gandia ha acollit hui la I Jornada sobre Donació d’Òrgans del departament de salut de Gandia titulada ‘Sense donants no hi ha trasplantaments’.

La presentació de la mateixa ha sigut a càrrec de la directora general d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Sanitat Pública, Maria Amparo García Layunta; l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el gerent del departament de salut de Gandia, Joaquín Miñana, i el coordinador de trasplantaments de l’hospital Francesc de Borja, Manuel Solera.

La directora general ha destacat la taxa de donació d’òrgans de la Comunitat Valenciana, que aconsegueix els 51,4 donants per cada milió, superant la mitjana nacional, la qual cosa va suposar un total de 255 donants en 2019.

Per part seua, l’alcaldessa de Gandia ha valorat el treball dels professionals sanitaris que durant la pandèmia “no sols es preocupen pels pacients COVID, sinó també per totes les altres malalties”.

La generació actual hem heretat tot allò que la generació anterior va aconseguir amb molt d’esforç, com és el cas de la sanitat pública, i és el nostre deure mantindre-la i cuidar-la”, ha afirmat Diana Morant.

El gerent del departament ha instat els professionals a impulsar la donació d’òrgans i a la ciutadania a ser solidària. Finalment, Manuel Solera ha presentat al nou equip coordinador de trasplantaments de l’hospital de Gandia, que ara comença una nova etapa.

La jornada ha començat amb les intervencions de les doctores Alejandra Guglieri, coordinadora de trasplantaments de l’hospital de Gandia, i Lucía Arias, coordinadora de trasplantaments de l’hospital de la Ribera, que han detallat quines són les funcions del coordinador de trasplantaments i com és el procés de la donació en mort encefàlica.

Per part seua, els doctors Jose Manuel Segura, coordinador sectorial de la Comunitat Valenciana, i Rafael Zaragoza, coordinador autonòmic, han explicat les claus de la donació en asistòlia controlada, i quina ha sigut l’adaptació de les donacions i els trasplantaments en l’era Covid-19.

En la segona part de la jornada, Jose Luis Tato, coordinador de trasplantaments de l’hospital de Gandia, ha explicat les claus de l’èxit del model espanyol de donació, basades en la generositat de la població, el bon sistema nacional de salut i una organització centrada en la coordinació, la qualitat, la formació, la comunicació amb els mitjans i el reconeixement hospitalari.

La infermera responsable del servei d’Atenció al Pacient del departament de salut de Gandia, Alicia Fernández, ha detallat els passos a seguir per a ser donant, especificant el procés de registre de les voluntats anticipades.

IMG 3139

La jornada ha conclòs amb la intervenció del cap de servei de Salut Mental de l’hospital Francesc de Borja, Andreu Franco, qui ha destacat el paper de la família en el moment d’una possible donació, així com la gestió del duel.

La jornada compta amb l’aval científic de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC).

Articles relacionats