20.8 C
Gandia
Dimecres, 22 març, 2023

Els Xecs Consum Gandia impulsen quasi 3 milions de vendes del xicotet comerç

– “Xecs Consum Gandia” aconsegueix mobilitzar 2,8 milions d’euros entre el xicotet comerç de Gandia

– La campanya municipal, amb el suport de FAES, les associacions comercials i Caixa Ontinyent, ha resultat un èxit, gairebé ha triplicat la inversió inicial (500.000 Ajuntament + 500.000 ciutadania), aconseguint recuperar els hàbits de consum anteriors a la pandèmia al comerç tradicional de la ciutat.

–  S’han gastat els xecs a 362 comerços adherits, concentrats per sectors: Moda, confecció i complements (25%), calçat (15%), articles esportius (9’56%), òptica, audiologia i ortopèdia (8%) i perfumeria-cosmètica (6’41%). Però sobretot, ha beneficiat els que es relacionen telemàticament amb els seus clients.

– Perfil del consumidor: 60 % dones. Edats: de 31 a 65 anys representen el 72%. Procedència geogràfica el comprador/a: Corea (23’7%); Plaça El·líptica-República Argentina (20’8%) i Roís de Corella (10’9%).

– Finalment, s’hi han quedat per consumir 4.000 € aproximadament, que es donaran a Cáritas i a Creu Roja Gandia per a ajudes socials.

El regidor delegat de Polítiques Econòmiques i Comerç, Ferran Martínez, acompanyat de l’edil delegat d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, el vicepresident de FAES, Ramon Soler i el president de la Cooperativa de Comerciants del Centre Històric de Gandia (en representació de totes les associacions comercials), Pedro Izquierdo, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per tal de fer un primer balanç de “Xecs Consum Gandia”, la campanya municipal d’estimulació i dinamització del comerç local.

Així, el milió d’euros mobilitzat del 28 d’abril al 6 de juny (500.000 euros l’Ajuntament i 500.000 la ciutadania), s’ha transformat finalment en compres per valor de 2,8 milions d’euros, que s’han gastat en 362 dels 438 comerços inscrits, el 82 % aproximadament.

“El resultat és enormement positiu, perquè hem complit els objectius; d’una banda, com a palanca per a incentivar el consum, però sobretot, que la gent recupere els hàbits de consum al comerç tradicional”, ha ressaltat Martínez.

Sectors

Per sectors, els 10 que més vendes han concentrat han sigut: la Moda, confecció i complements (25’29%); el calçat (15’2%); articles esportius (9’56%); òptica, audiologia i ortopèdia (8’05%); perfumeria i cosmètica (6’41%); perruqueria i estètica (5’51%); electrodomèstics i informàtica (5’30%); bosses i complements (4’75%); decoració i interiorisme (3’37%) i papereria i llibreria (2’59%). En aquest sentit, el regidor ha destacat 2 sectors: “el de les activitats relacionades directament amb la salut i el benestar i el consum de cultura, en forma de llibres”.

Sectors Xecs Consum Gandia

Una altra de les conclusions, és que a major innovació, major capacitat de captació de clients. “I és que hi ha certa concentració en tots els sectors, però sobretot en els comerços amb productes de qualitat i equipats per a relacionar-se telemàticament amb els seus clients”.

“Per tant, hem d’estar satisfets pel desenvolupament de la iniciativa, ja que Xecs Consum s’ha convertit en una ferramenta dinamitzadora que tindrem present d’ara endavant per a posar-la en marxa quan siga necessària; tot i que el que és desitjable és que no faça falta, perquè voldrà dir que el nostre teixit comercial torna a gaudir de bona salut”, ha conclòs el regidor de Comerç.

 

 

Perfil del consumidor

Per la seua banda, Gregori ha esbossat alguns detalls del perfil del consumidor de Xecs Consum Gandia. Així, el 60’2% han sigut dones i el 39’8 % homes. Per edat, el major percentatge de compres s’ha centrat en persones d’entre 18 i 30 anys (13’3%), 31-45 (30’2), i 46-65 (40%). Enfront del 13’3% entre 18 i 30 anys o el 16’5% major de 65 anys.

Hi ha dades també sobre la procedència geogràfica, per barris, dels compradors o clients, que venen a coincidir amb les àrees més poblades de la ciutat: Corea (23’7%), Plaça El·líptica-República Argentina (20’8%); Roís de Corella (10’9%); Benipeixcar (9’5%); Raval (7’8%); Grau (7’7%); Centre Històric (7’2%); Beniopa-Marxuquera (6’5%), Platja (4’6%) i Santa Anna (1’2%).

“La campanya ha demostrat la necessària implicació de 3 potes; els recursos econòmics per part de l’Ajuntament, que ha pogut disposar dels diners gràcies a la bona gestió realitzada els darrers anys; l’estratègia desenvolupada pel departament de Comerç i les complicitats de FAES, les associacions de comerciants de la ciutat i Caixa Ontinyent, creadora de la ferramenta i aplicació de gestió”.

FAES

La Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor, amb la col·laboració de Caixa Ontinyent, ha estat l’encarregada de la gestió de la iniciativa. El seu vicepresident ha destacat dos aspectes fonamentals de la campanya: “En primer lloc, ha demostrat als comerços la necessitat de digitalitzar-se i per a molts ha representat un màster en poc de temps. Per tant, hem de continuar ajudant-los perquè cada vegada siguen més els que facen el pas. I, en segon lloc, l’oxigen i ganes de continuar que Xecs Consum ha representat per a alguns comerços, que estaven a punt d’abaixar les persianes”.

Soler ha assegurat que la mitjana de pagament dels xecs als establiments està sent de 7’5 a 9 dies des que presenten les factures o tiquets (la previsió inicial era de 15 dies) i, amb tota probabilitat, la setmana pròxima finalitzaran els pagaments.

Hi ha hagut un sobrant aproximat de 3.990 € en xecs no consumits, que s’ha decidit destinar a finalitats socials a través de Cáritas i Creu Roja Gandia.

Finalment, Izquierdo ha destacat que s’està seguint el full de ruta marcat fa un any entre el departament de Comerç i les associacions per a reactivar i dinamitzar el sector, greument afectat per la crisi econòmica provocada per la pandèmia. “Els Xecs Consum han resultat un èxit absolut, de benefici incalculable per al dinamisme comercial; hi ha establiments que feia molt de temps que no veien 2 o 3 persones fent cua a la seua porta, els carrers estaven plens de gent…. A més, cada dia hi ha més comerços que s’estan digitalitzant, gràcies també a les ajudes municipals. El Market Place entrarà en funcionament en breu…”.

Articles relacionats