18 C
Gandia
Divendres, 24 maig, 2024

Les restes mortals de Sant Francesc de Borja tornaran a Gandia

Del divendres 6 de setembre al dilluns 4 de novembre estaran en l’Arxidiòcesi de València, concretament en la Parròquia sant Francesc de Borja de València i en la Insigne Col·legiata de Gandia.

Urna

Comptant amb el beneplàcit i l’autorització de l’arquebisbe de València, monsenyor Enrique Benavent i amb l’aprovació del Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, Enric Puiggròs Llavinés, s’ha aconseguit que les relíquies amb les restes mortals del Sant Duc tornen a visitar Gandia i València.

Eixiran des de Madrid, en concret des de la Parròquia de sant Francesc de Borja situada en el conegut barri de Salamanca, lloc en el qual es troben habitualment estes relíquies en una arca de plata, per a arribar a València el dijous 5 de setembre, i en principi el divendres 20 de setembre, seran traslladades fins a la Insigne Col·legiata de Gandia.

Durant aproximadament quinze dies, incloent-hi la celebració del Novenari i la Festa al Sant Duc, els fidels i veïns podran venerar les restes mortals del Sant Patró de la capital de la Safor. La festa en honor a sant Francesc de Borja enguany tindrà lloc el dilluns 30 de setembre a la ciutat de Gandia, per la qual cosa les relíquies del Sant Borja partiran feia València l’1 d’octubre, i en la parròquia de sant Francesc de Borja estaran exposades fins al dilluns 4 de novembre.

L’any 2025 el Papa Francesc ha convocat un Any Jubilar per a commemorar els 2025 anys de la vinguda de Crist a la terra. És un Any Sant que l’Església Catòlica celebra a escala universal cada 25 anys. En concret, en la història hi ha hagut dos grans efemèrides, la de l’any jubilar del 1.500 i la del 2.000. L’any 1500 va ser el Papa Alexandre VI qui ostentava la Càtedra de Pedro, i va voler preparar esta celebració amb diverses obres o accions pastorals.

De fet, a Gandia, a través de la Duquessa María Enríquez de Lluna, va anar per a l’Any Sant del 1.500 qui va concloure el temple de la Parròquia de l’Asunción de Ntra. Sra., concretament en 1499, i va sol·licitar elevar-la a la categoria de Col·legiata. Tant l’Abat de Gandia, Ángel Saneugenio, com el rector de sant Francesc de Borja de València, Pedro Miret, han vist amb bons ulls, que, per a la preparació d’este jubileu de l’any 2025, es done un impuls a la festa amb la presència de les restes mortals del Sant Patró de la ciutat ducal.

La visita del cos de sant Francesc de Borja, serà la segona vegada que visite l’Arxidiòcesi de València en 450 anys. Va ser el 31 de març de 1973, és a dir, fa 51 anys, quan va visitar la Parròquia del barri de Ruzafa de València, i el 7 d’abril de 1973, ho faria a la seua ciutat natal, realitzant-se l’acolliment i celebració en la plaça El·líptica de Gandia.

Articles relacionats