15 C
Gandia
Divendres, 19 abril, 2024

Les campanes, del so al paper

– El Magnànim publica una investigació tècnica sobre les campanes a l’Horta Nord i les comarques valencianes, de Juan Bautista Tormos

13 Tormos Colpsdebatall 1La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis acaba de publicar Colps de batall a l’Horta Nord. Història, tradició i noves tecnologies, escrita pel professor Juan Bautista Tormos Capilla, una investigació exhaustiva sobre les campanes tradicionals de tall valencià, des dels seus orígens en la primera cristiandat fins al present; que han esdevingut una part important de la cultura i les tradicions més arrelades en el territori valencià a partir del segle XIII. El llibre s’ha editat en la col·lecció d’Estudis Comarcals i n’és el número 13.

Primera aproximació a les campanes de l’Horta Nord

De les pàgines del llibre podem extraure i aprendre aspectes molt interessants sobre aquest tipus d’instruments de percussió ancestrals i el seu paper com a mitjà de comunicació per al poble. Encara que el text té com a centre neuràlgic de la seua investigació la torre campanar i les campanes de la històrica vila d’Albalat dels Sorells i de la comarca de l’Horta Nord, l’estudi també s’estén al llarg de la geografia valenciana i cap a altres latituds espanyoles i fins i tot europees. No debades, aquest assaig mostra els aspectes sonors, musicals i acústics més desconeguts de les campanes i també els diferents sistemes de tracció dels instruments: manual, electromecànic, i, sobretot, aquells que depenen de les noves tecnologies digitals (programables), com és el cas dels convertidors de freqüència per als motors asíncrons de rotor en curtcircuit.

D’altra banda, els lectors també poden trobar informació sobre els diferents tipus de tocs i els seus atacs (manuals i electromecànics): des del més senzill de repic amb la campana parada, passant pels moviments de mig vol de difunt fins a arribar als voltejos solemnes. I el llibre, a més a més, va acompanyat de fotografies inèdites, taules, gràfics, àbacs, esquemes d’automatismes i pentagrames que de manera didàctica ens mostren la part rítmica i fins i tot l’harmonia més íntima que emana dels bronzes.

Emotiu homenatge als darrers campaners d’Albalat dels Sorells

El llibre recull un bon grapat de testimoniatges que permeten conéixer com van ser els diferents tocs tradicionals, i com han evolucionat fins als nostres dies. El llibre va més enllà de l’estudi històric o tècnic sobre el nostre patrimoni material i immaterial campaner, atés que també s’ha fet ressò d’una bona part de la nostra cultura, tradicions i sentiments com a poble. Perquè el so de les nostres campanes sempre ha estat al nostre voltant, en els moments d’alegria i festa, i també en els de pena, tristor i malenconia, i encara ho continua fent en les primeres dècades del segle XXI.

Juan Bautista Tormos Capilla

És professor tècnic de Formació Professional d’Instal·lacions Electrotècniques i titulat en Música per l’especialitat de piano. Les seues investigacions han anat dirigides al món de l’etnomusicologia i la imatgeria valenciana, principalment la del període de la postguerra. És autor de llibres com Estudi musicològic als Gojos del Santíssim Crist de les Ànimes (2006), un treball acadèmic que el va inspirar a l’hora de compondre la Marxa processional homònima (2007), Los Gozos al Santísimo Cristo de la Sed de Gaibiel: imagen, poesia y música (2009), Art sacre: imatges (2011), Tresors del patrimoni imatger montcadí (2012) i el monogràfic La imagen de san Vicente Ferrer de Vinalesa (2013).

Articles relacionats