17.8 C
Gandia
Dimecres, 21 febrer, 2024

L’ecodivulgador Jorge Riechmann obri el sisé RRRR! Fest

 

– El festival d’art i recliclatge es durà a terme del 14 al 28 d’octubre al Teatre del Raval

– La Companyia Sonora presentarà ‘Pull&Play’ amb l’Associació de Persones Sordes

Aquest 14 d’octubre arranca la sisena edició de l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge a Gandia, una iniciativa de LaCasaCalba que busca la conscienciació, mitjançant l’art, sobre la problemàtica ambiental derivada de la generació i gestió dels residus. RRRR! Fest és un esdeveniment cultural singular ja consolidat que defensa valors rellevants per a la societat actual envers el mediambient amb un enfocament lúdic, educatiu, creatiu i participatiu.

Enguany és l’edició més ambiciosa de totes. Per una banda, la producció pròpia del festival ‘Pull & Play’ de la Companyia Sonora ha estat seleccionada en el programa Art for Change de la Fundació La Caixa, entre més de 300 propostes d’àmbit estatal presentades, i serà desenvolupada amb la participació directa de l’Associació de Persones Sordes de Gandia ‘La Safor’ (APESORGA). Per altra banda, van a participar artistes de prestigi internacional com ara els holandesos residents a Chelva Bosch & Simons, l’ecodivulgador Jorge Riechmann o el músic valencià Llorenç Barber, un dels màxims exponents de l’art sonor des de fa més de 50 anys.

L’RRRR! Festival presenta una variada mostra de manifestacions d’arts en viu, totes lligades pel fil temàtic i/o estètic del reciclatge. A més a més, afavoreix especialment artistes autòctons que connecten amb les tendències artístiques més contemporànies, esperonant així la cultura local i de proximitat. D’altra banda, RRRR! té una clara vocació educativa amb activitats pensades per a un públic escolar i familiar.

El festival es durà a terme del 14 al 28 d’octubre al Teatre del Raval de Gandia amb un munt d’activitats diverses. Entre setmana, pels matins, es programaran sessions per a grups escolars i per les vesprades altres més reflexives, com ara xarrades, exposicions i projeccions de documentals. El cap de setmana es concentrarà la major part de les propostes, que són d’accés lliure i gratuït. Les entrades per als espectacles de pagament es poden comprar a la web www.rrrrfestival.org.

El festival està organitzat per LaCasaCalba en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia i compta amb el suport de la Diputació de València, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura, Turisme Comunitat Valenciana, Mediterranew Musix, Ecoembes i el Teatre del Raval Gandia. La programació estarà subjecta a la situació sanitària i es garantirà en tot moment el compliment de les mesures recomanades.

PROGRAMACIÓ

ACTE INAUGURAL

14 d’octubre, 19h00

INSTAL·LACIÓ SONORA

‘Acuática’, Bosch&Simons (Holanda)

Data: Del 14 al 28 d’octubre. Tots els públics.

Lloc: Cambra del Teatre del Raval (3er pis)

En aquesta edició comptarem amb l’exposició plàstica i sonora ‘Acuática’ dels artistes holandesos, residents a Chelva, Bosch&Simons ubicada a la cambra del teatre i que serà visitable també en campanya escolar. Aquesta instal·lació està feta amb xarxes cedides pel mestre artesà José Ferrer, del Grau de Gandia. Formarà part de l’acte inaugural del Festival.

CONFERÈNCIA

Holobiontes en un planeta simbiótico’, a càrrec de Jorge Riechmann, filòsof, comunicador de l’ecologisme sostenible i professor de la UA de Madrid. Joves i adults.

Data. Dijous 14 d’octubre. 19h30.

Lloc: Sala principal del Teatre del Raval

La crisi ecològica-social contemporània és tan profunda que ens convida a reconsiderar els fonaments mateixos de les ideologies i el sentit comú dominant. No resultarà contraproduent la cerca de dominació sobre la naturalesa? Té sentit considerar-nos com a individus separats dels seus semblants i dels ecosistemes? L’antropocentrisme no ens està esgarriant molt? Potser podem avançar cap al que es podria dir una ‘simbioética’ per a éssers terrestres, per a Homo sapiens que de veritat decideixin assumir la condició humana en la biosfera del tercer planeta del Sistema solar.

(Jorge Riechmann. Foto: Nacho Goberna)

ESPECTACLES DE RECICLATGE. El plat fort de la programació.

‘Pull&Play’, Companyia Sonora. Tots el públics.

Data: En obert, els dies 15, 16, 22 i 23 d’octubre. També a la campanya escolar, del 13 al 28 d’octubre (més informació, a la web https://anemalraval.org/).

Preu: 5€ anticipada / 6€ taquilla. Abonament dos espectacles (‘Pull&Play‘ i ‘Trashhh‘): 7€ anticipada / 8€ taquilla

En aquesta sisena edició estem desenvolupant, com a producció pròpia del festival, un projecte escènic de la mà de la Companyia Sonora que s’anomena ‘Pull&Play’, seleccionat entre més de 300 propostes d’àmbit estatal en dins del programa ‘Art for Change’ de la Fundació La Caixa. El projecte consisteix en l’elaboració d’una peça escènica sonora, interactiva i inclusiva que està sent desenvolupada colze a colze amb l’Associació de persones sordes de Gandia a partir d’una col·lecció d’instruments de reciclatge concebuda per la pròpia companyia.

TEATRE: ‘Trashhhh!!!’. Cia Zero en conducta.

Data: En obert, els dies 16, 22 i 23 d’octubre. També en campanya escolar, del 13 al 28 d’octubre (més informació, a la web https://anemalraval.org/). Tots els públics.

Lloc: Teatre del Raval (primera planta).

Preu: 5€ anticipada / 6€ taquilla. Abonament dos espectacles (‘Pull&Play‘ i ‘Trashhh‘): 7€ anticipada / 8€ taquilla

Comptarem amb l’espectacle de titelles ‘Trashhhh!!!’ de la companyia catalana Zero en conducta, elaborat amb envasos i una bossa de fem. Un espectacle de manipulació d’objectes que posa en evidència un bonic missatge implícit: la màgia està, fins i tot, en les coses que la gent tira.

TALLERS CREATIUS

Rrrrresiduart, amb la Factoria Artis3 (La Safor)

Data: Dies 15, 16, 22 i 23 d’octubre. Tots els públics.

Lloc: Carrer Sant Ramon.

En aquesta sisena edició es durà a terme la realització d’un taller de reciclatge que desenvoluparà el grup d’artistes saforenques Factoria Artis3 i que té com a prioritat l’elaboració d’una peça plàstica amb material recuperat del port de la ciutat, sempre en un ambient lúdic i educatiu. Aquesta activitat tindrà lloc els divendres i dissabtes de vesprada, de 17 a 20h00.

Explosió RRRRítmica!. Creativitat, música reciclada i cos, amb la Companyia Sonora (Gandia)

La Companyia Sonora impartirà un curs per a professorat del CEFIRE Gandia els dies 26 i 27 d’octubre. Un taller enfocat a treure el ritme de dins, connectar amb la persona creativa que és cadascú i deixar-la jugar i compartir amb el grup. Un espai on despentinar-se a través de la música, el joc creatiu, la percussió reciclada (bidons) i la improvisació. Cal inscripció (ací).

CINE DOCUMENTA(’T)

‘Gràcies per la pluja’. 2017. Noruega. D: Julia Dahr. 90 min. V.O. amb subtítols en valencià.

Data: 21 d’octubre. Joves i adults.

Lloc: Teatre del Raval

Pel que fa al cinema documental, a l’edició d’enguany projectarem Gràcies per la pluja(‘Thank You For The Rain’), una confrontació de visions sobre el canvi climàtic representada per dos mons oposats: la crua realitat africana i la comoditat d’Occident. La cinta relata la lluita de l’agricultor kenià Kisilu Musya que va començar a documentar al seu poble l’impacte del canvi climàtic i va acabar com a convidat a la cimera del clima de París de 2015.

MÚSICA

Concert de cloenda. Llorenç Barber (País Valencià).

Data: Dijous, 28 d’octubre. 19h30. Tots els públics.

Lloc. Carrer Sant Ramon.

Com a cloenda del festival tindrem a un dels pioners i impulsors de la música contemporània experimental a l’estat espanyol. Es tracta del valencià Llorenç Barber, el músic de les campanes i dels concerts de ciutat, que oferirà el seu espectacle ‘Música volante’.

ART FOR CHANGE: ‘PULL&PLAY’

Es tracta d’un projecte escènic interdisciplinar. El joc creatiu es desenvolupa a través del so (MÚSICA), que emana de les màquines sonores construïdes (ART PLÀSTIC), les quals seran manipulades en diferents etapes, escenes (TEATRE) i moviments (DANSA). Tot açò amb una clara vocació inclusiva, performàtica i interactiva, entre els artistes (músics-actors-inventor sonor-directora d’escena) i el col·lectiu de persones sordes.

‘PULL&PLAY’ és una mutació artística per tal d’aconseguir una peça escènica sonora inclusiva, a més no poder, a partir del silenci, de les vibracions, dels gestos i de la creativitat dels membres de l’Associació de Persones Sordes de Gandia ‘La Safor’, en simbiosi amb el col·lectiu artístic interdisciplinar Companyia Sonora, format a propòsit d’aquesta nova aventura, per l’inventor i luthier musical de reciclatge Ángel Di Stéfano; l’artista escènic, ambientòleg i activista cultural Francesc Burgos; Cento Carbó (músic, actor i pedagòg) i Ruth Palonés com a directora d’escena.

Pel que fa a la línia constructiva de les màquines sonores de reciclatge, cal dir que està basada en el concepte de “corda que acciona mecanisme que sona”, com el d’una campana, però amb diferents materials i artilugis, els quals abans foren residus o objectes quotidians. Cada màquina sonora té 10 mecanismes, 10 cordes que sonen de manera diferent. El repte ha estat adaptar-les al món sensorial de les persones sordes i crear dinàmiques al voltant del joc, l’experimentació i la comunicació no-verbal, a mode d’immersions sonores, plàstiques i escèniques amb les quals aconseguir integrar a tot tipus de públic.

Articles relacionats