• L’associació ha reconegut per primera vegada el millor projecte d’investigació, que ha sigut per a Ginecologia
• Endocrinologia, Pediatria, Cirurgia i Medicina Interna han sigut els altres serveis premiats del Departament de Salut de Gandia
L’Associació per a la Investigació Sanitària a la Safor (AISSA) ha celebrat la XXV edició dels premis que cada any s’atorguen als professionals sanitaris del Departament de Salut de Gandia pels seus treballs científics i d’investigació en salut.
Aquesta edició especial ha tingut lloc a l’Aula Magna del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i ha comptat amb l’assistència de tots els equips investigadors participants, ja que fins al mateix moment del lliurament de premis no es coneixia quals han sigut els treballs seleccionats.
A més, com a novetat d’aquesta edició, AISSA ha premiat també el millor projecte d’investigació, que se suma així a les categories ja existents: millor article científic i accèssit; millor comunicació científica i accèssit, i millor cas clínic.
L’acte ha comptat amb la presència de la Directora Territorial de Sanitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Mª Teresa Cardona; l’alcalde de Gandia, Jose Manuel Prieto; la regidora de Sanitat i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil; la gerent de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), Mónica Pont; el director del Campus de Gandia de la UPV, Jesús Alba, i l’equip directiu del Departament de Salut de Gandia.
A més, també han assistit anteriors presidents d’AISSA des de la seua fundació: els doctors Francesc Devesa, Alfredo Cortell, Josep Vicent Carmona, i Jose Miguel Sequí.
Quant als premis, el millor projecte d’investigació ha sigut per al servei de Ginecologia (amb la col·laboració del servei de Laboratori d’Anàlisis Clíniques) de l’Hospital Francesc de Borja pel seu treball ‘Nivells baixos de PAPP-A en primer trimestre de gestació i complicacions matern-fetals i perinatals’. Ha fet lliurament del mateix la Directora Territorial de Sanitat, Mª Teresa Cardona.
El principal objectiu del projecte és determinar la freqüència de complicacions materns-fetals i perinatals en gestants amb nivells baixos de PAPP-A (proteïna plasmàtica A associada a l’embaràs) durant el primer trimestre comparats amb un grup control de gestants amb nivells normals.
El millor article científic és ‘Efecte de la composició del menjar i el consum d’alcohol en la concentració de glucosa postprandial en subjectes amb diabetis tipus 1: un assaig creuat aleatori’, del servei d’Endocrinologia de l’Hospital Francesc de Borja al costat d’altres col·laboradors.
Aquest estudi conclou que el consum moderat d’alcohol (dos terços de cervesa) amb el menjar, juntament amb un adequat tractament insulínic (en funció de la ingesta), no incrementa el risc d’hipoglucèmia almenys en les sis hores postprandials (després del menjar) i possiblement tampoc en les hores següents.
L’accèssit de millor article científic és per al servei de Pediatria per l’estudi ‘Diabetis Mellitus tipus 1 en Pediatria. Anàlisi de la casuística de l’Hospital Universitari de Gandia’.
Amb això, s’ha determinat que la incidència d’aquesta patologia en el Departament de Salut de Gandia és similar a la dels últims anys, però més elevada durant el període 2009-2012. A més, es va detectar alt percentatge de pacients amb autoanticossos positius, antecedents familiars de diabetis i patologies autoimmunes associades.
La millor comunicació científica i l’accèssit han sigut tots dos per al servei de Cirurgia de l’Hospital Francesc de Borja. En el primer cas, s’ha tractat els ‘Factors predictius d’afectació axil·lar en ganglis no sentinella’ i conclou que no s’han trobat factors predictius estadísticament significatius.
Per a això, es van estudiar les variables de 514 pacients amb càncer de mama i tractament quirúrgic primari tractades en el Departament des de 2015 a 2021 a les quals se’ls va practicar biòpsia selectiva de gangli sentinella.
En el segon cas, s’ha abordat el ‘Pneumotòrax espontani primari, experiència del servei de Cirurgia General d’un hospital comarcal en els
últims 5 anys’, on es destaca la baixa implementació del tractament ambulatori i el paper predominant del drenatge pleural amb hospitalització.
Entre 2016 i 2020 es van registrar 70 casos de pneumotòrax espontani primari. L’edat mitjana era de 29 anys, el 89% eren homes i el 60% fumadors.
Finalment, el millor cas clínic ha sigut ‘Mort sobtada per trombosi associada a elèctrodes implantaves de cardioversor-desfibril·lador’, del servei de Medicina Interna de l’hospital Francesc de Borja, amb la col·laboració d’Anatomia Patològica. Destaca que aquest tipus de casos són extremadament rars i la literatura científica sobre aquest tema, molt escassa.
Soci d’honor
Altre de les novetats és que en aquesta edició l’Associació ha nomenat un soci d’honor. Es tracta del doctor Francesc Devesa, part de l’equip fundador de la mateixa en 1993 i membre en actiu des de llavors, va ser un dels creadors dels premis en 1997 i ha ocupat diversos càrrecs en la Junta Directiva d’AISSA. En l’actualitat és el principal promotor dels premis i l’encarregat d’avaluar els treballs presentats.
El doctor Devesa va nàixer a Oliva en 1948, va estudiar Medicina a València i es va especialitzar en Medicina Digestiva. En 1979 comença a treballar en l’ambulatori de Gandia, i en 1989 a l’Hospital Francesc de Borja fins a la seua jubilació en 2013. En 1996 publica la seua tesi doctoral en la Universitat d’Alacant.
Entre les seues publicacions es troben ‘L’enfit: una malaltia de la medicina popular’ i ‘Malalties i*remeis: la correspondència en l’època de Francesc de Borja’, així com diversos treballs en la revista ‘Cabdells’ d’Oliva i publicacions en revistes científiques de la seua especialitat.
Col·labora habitualment amb entitats locals impartint xarrades sobre malalties digestives, i ha sigut conseller del CEIC Alfons el Vell des de 1995 a 2008. En 2011 se li va concedir el Premi del Grupo Radio Gandia.
25 anys d’història
Els premis de l’Associació per a la Investigació Sanitària de la Safor s’han celebrat des de 1997 amb l’objectiu de reconéixer els millors treballs publicats en revistes del camp de la salut, comunicacions presentades a 2 congressos i projectes d’investigació realitzats pels professionals sanitaris de la comarca.
Van ser els doctors Miguel Tomás (Pediatria), Francesc Devesa (Digestiu), Joaquín Miñana (UCI), Amancio Peñuelas (Salut Pública), Julio Hernández (Nefrologia) i Víctor Sancho (Informàtica) els qui van plantar el germen de l’associació quan en 1993 es van reunir per a constituir l’associació amb la promoció i la formació en el camp de la salut en tots els seus vessants (biomèdica, sociosanitària, epidemiològica…) com a principals objectius.
Per a això, AISSA patrocina, col·labora i secunda econòmicament l’elaboració i publicació d’assajos científics, publicacions, comunicacions a congressos, beques, i activitats de formació continuada als professionals sanitaris, entre altres activitats. En 2020 va ser declarada associació d’Utilitat Pública.