17.2 C
Gandia
Divendres, 19 abril, 2024

L’Àrea de Salut imparteix més de 170 tallers d’Educació Sexual als joves

– Hui se celebra el “Dia Europeu de la Salut Sexual”, l’àrea de Salut treballa tot l’any fent tallers d’Educació Sexual per als joves
– L’àrea de Gandia realitza més de 170 tallers a l’any d’educació en salut sexual en 25 instituts
– Estan dirigits a joves de segon i tercer de secundària i impartits per matrones, infermeres i un sexòleg
– El principal objectiu és promocionar una vivència positiva de la sexualitat i uns comportaments sexuals saludables

El departament de salut de Gandia, a través d’un equip de professionals d’Atenció Primària coordinat pel centre de Salut Pública, realitza aquest curs més de 170 tallers a l’any d’educació en salut sexual en 25 instituts dels municipis que comprén l’àrea.

Es tracta del Programa d’Intervenció d’Educació Sexual (PIES) de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, centrat en la promoció d’“una vivència positiva de la mateixa sexualitat i uns comportaments sexuals concordes amb les opcions més saludables”, sustentada sobre els drets sexuals i les evidències científiques, que pretén “una acció preventiva a través d’una sexualitat plaent, igualitària, diversa i respectuosa”.

Els tallers estan impartits per matrones i infermeres d’Atenció Primària del departament de salut de Gandia formades en la matèria i un psicòleg-sexòleg. Van dirigits a joves de segon i tercer de secundària, i es realitzen dues per grup al llarg de l’any.

Alguns dels temes que es tracten en els tallers són: la identitat sexual i identitat de gènere, l’orientació sexual, els rols i els estereotips sexuals; els drets i les conductes sexuals, i l’anticoncepció, entre altres.

Els centres s’inscriuen de manera voluntària al programa sol·licitant-lo a través del Centre de Salut Pública de Gandia. Per a aquest curs 2019-2020 s’han inscrit 25 centres dels 28 del departament, un 89,29%, la qual cosa suposa la tercera taxa de participació més alta de la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que el departament de salut de Gandia compta amb servei de Salut Sexual i Reproductiva en els centres de salut d’Oliva, Tavernes de la Valldigna i Corea (Gandia), que donen cobertura a tota l’àrea.

Cadascun compta amb dos metges i dos infermers especialitzats en salut sexual, a més de la consulta del psicòleg-sexòleg de la qual disposa el departament, situada en el centre de salut de Corea. A l’any es realitzen al voltant de 8.000 atencions mèdiques; 5.000 d’infermeria, i més de mil de psicologia-sexologia.

L’estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de la Comunitat Valenciana 2017-2021 recull com a principal objectiu potenciar en l’àmbit educatiu l’educació sexual, integral i continuada, considerant-la com a part del desenvolupament i el benestar de les persones.

Articles relacionats