18 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

La XII Cursa de la Dona de Gandia destinarà la recaptació a la prevenció la violència de gènere

La Vice-alcaldessa de Gandia i regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques, acompanyada del president del Club d’Atletisme Safor-Delikia, Vicent Boscà i la cap del departament d’Igualtat, Roser Pérez, han anunciat que la XII edició de la Cursa de la Dona d’enguany destinarà un 1 € solidari de la inscripció a un projecte municipal de prevenció de la violència de gènere des de l’escola. 

“Des de l’àrea d’Igualtat treballem dia a dia amb les dones víctimes de la violència masclista, però volem insistir més en la prevenció, ja que les dades són molt preocupants i els casos s’accentuen cada vegada més entre els/les adolescents. Hi ha un tipus de violència de gènere que està present dia a dia, de forma subliminal a través dels micro-masclismes. La famosa frase amb què juguen els xiquets i les xiquetes: “Los que se pelean se desean”, són exemples de com es normalitza la violència o passen inadvertides situacions de desigualtat. Per això és molt important la formació per a la prevenció, a l’aula, a les noves tecnologies, a les xarxes socials, etc…”, ha assegurat la vice-alcaldessa.

Desmuntar els mites de l’amor romàntic

“Després de reunir-nos amb els coordinadors/es d’Igualtat i Convivència dels centres educatius de Gandia, junt amb als coordinadors del CEFIRE, vam decidir destinar els fons de la Cursa de la Dona a la prevenció contra la violència de gènere entre l’alumnat”, ha explicat Pérez. Els cursos escollits són els de quart de Primària, ja que en aquestes edats primerenques ja es pot començar a treballar la prevenció i la perspectiva de gènere.

Així, l’alumnat rebrà una sèrie de tallers per a desmuntar els mites de l’amor romàntic, amb contes, pel·lícules, etc… A càrrec de l’empresa l’Illeta. Una vegada finalitzen aquests tallers l’alumnat escriurà conjuntament uns relats basats en la formació rebuda que es plasmarà en un llibre o guia didàctica, que anirà acompanyada d’una sèrie de pautes pedagògiques per a que aquest material servisca de suport per a futurs cursos als centres educatius. L’alumnat podrà llegir als centres els relats elaborats i el professorat treballar els diferents punts abordats per la resta de centres.

“Desmuntar els mites de l’amor romàntic és una qüestió molt important, perquè és la base on les xiquetes i els xiquets aprenen com són les relacions. Moltes vegades es normalitzen micro-masclismes i comportaments tòxics i abusius, com són la gelosia, el control i la concepció de possessió de la parella. Si ensenyem als més menuts a que les relacions s’han de construir des de la igualtat, estarem col·laborant a previndre la violència de gènere i a apostat pel respecte i els bons tractes en les relacions sentimentals”, ha afegit Milvaques.  

La XII Cursa de la Dona

La pròxima edició de la Cursa de la Dona tindrà lloc el pròxim 31 de març, a les 11.30h, i s’espera la participació d’entre 7 i 8 mil dones. Les inscripcions ja han començat i hi ha punts de venda de dorsals a tota la Safor i comarques veïnes. El preu és de 6 € (1 € solidari) i de 10 € (2 € solidaris) la última setmana. “Els clubs esportius hem contribuït molt la igualtat, mitjançant el foment de l’esport femení. Gràcies a proves com la nostra, la participació de les dones a les curses populars ja és superior al 40% i la Safor és de les comarques que més dones sol aportar… Volem ser partícips des problemes de la societat i pensem que previndre la violència de gènere des de baix, als centres educatius, és fonamental. Per això hem donat suport al projecte de l’àrea d’Igualtat”, ha assegurat Boscà. 

De fet, aquesta no és la primera vegada que el CA Safor-Delikia i l’àrea d’Igualtat hi col·laboren mitjançant la Cursa de la Dona. En dues edicions anteriors, l’euro solidari es va destinar a l’adequació de vivendes tutelades per a dones maltractades, les obres de les quals ja estan en marxa i en breu es cediran a la Generalitat. I per finançar els projectes de l’Associació Rosa dels Vents, que treballa amb les dones víctimes de violència de gènere i les seus famílies. 

Articles relacionats